Binnenland

Nederlandse klederdracht in de schijnwerpers op Urk

Wie mensen uit het hele land in klederdracht wil zien lopen, moet morgen naar Urk komen. Dan heeft daar de eerste Nationale Dag van de Klederdracht plaats. „We willen laten zien hoe mooi klederdracht kan zijn.”

1 September 2017 16:45Gewijzigd op 16 November 2020 11:22
beeld museum Het Oude Raadhuis Urk
beeld museum Het Oude Raadhuis Urk

Is klederdracht alleen iets voor de oudere generatie? In Urk in ieder geval niet. Zowel jongeren als ouderen dragen er klederdracht. „Maar er zijn eigenlijk te weinig gelegenheden om de kleding ook daadwerkelijk aan te trekken”, zegt Eef de Vries, werkzaam bij museum Het Oude Raadhuis in Urk en een van de initiatiefnemers van de Dag van de Klederdracht. „Je ziet minder mensen op straat in klederdracht lopen, alleen nog met speciale feestdagen. Dat is jammer, want klederdracht verdient alle aandacht. Het hoort bij het cultureel erfgoed van een gemeenschap en het is een traditie die we moeten bewaren voor de toekomst.”

Tradities

Morgen komen klederdrachtgroepen uit het hele land, van Zeeland tot Friesland, naar Urk om hun kleding te laten zien. De Vries is blij met alle belangstelling. „Iedereen in ons netwerk die we benaderd hebben, reageerde direct enthousiast. Er zijn behalve in Urk meer groepen in ons land die het jammer vinden dat de klederdracht uit het straatbeeld verdwijnt en deze dag is voor hen de perfecte gelegenheid om hun eigen kleding en tradities te presenteren.”

Puck van der Zwan is ook aanwezig met zijn klederdrachtgroep Urker Pracht. Van der Zwan komt oorspronkelijk uit Noordwijk aan Zee, waar hij al een kostuumvereniging oprichtte. Voor zijn werk kwam hij in Urk terecht, waar hij trouwde met een Urker vrouw en zijn interesse in klederdracht zich verder ontwikkelde.

„Toen ik hier pas kwam was de dracht op zijn retour, maar de laatste jaren merk je dat de interesse weer terugkomt. Ik heb ooit een cursus gegeven om kinderpakjes te maken. Dat sloeg aan en na een paar jaar kwamen de ouders bij mij om te vragen of ik voor hen ook een pak wilde maken. Intussen dragen steeds meer mensen klederdracht tijdens feestdagen hier in Urk.”

Erfstukken

Naast zijn werk als ambassadeur van de klederdracht maakt Van der Zwan ook klederdrachtsieraden, bedoeld om de oorspronkelijke ontwerpen te bewaren voor toekomstige generaties. „Ik vind het belangrijk dat erfstukken als oorijzers een nieuw leven krijgen.” Hij juicht het initiatief voor de Dag van de Klederdracht van harte toe. „Het is mooi om de traditionele klederdracht te laten zien aan zo veel mogelijk verschillende mensen. Dan weten ze weer waar hun roots liggen.”

Programma

Volgens initiatiefnemer Eef de Vries is dat ook een belangrijke reden voor het organiseren van de dag. „Om de kennis over klederdracht voor de toekomst te bewaren, blijven er mensen nodig die klederdracht kunnen maken en die hun kennis willen overdragen op de jongere generatie. Ik hoop dat mensen na morgen worden gestimuleerd om hun klederdracht vaker uit de kast te halen.”

In totaal zijn er morgen zeventien klederdrachtgroepen aanwezig in Urk. Ze presenteren zich om de beurt op het plein voor de Bethelkerk in de oude dorpskom van Urk. Een paar groepen voeren daarbij een traditionele dans uit. Daarnaast kunnen bezoekers mee op ‘ginkiestocht’ (steegjestocht), een kijkje nemen in de Botterschuur of van het uitzicht genieten vanaf de vuurtoren. Er is ook een ambachtelijke markt en de dag wordt afgesloten met een klederdrachtparade.

Voor Eef de Vries is het „logisch” dat de Dag van de Klederdracht in Urk plaatsheeft. „Klederdracht en visserij, dat is toch waar Urk om bekend is. De toeristen die hier komen, willen graag mensen in klederdracht zien. En dan niet alleen in een museum, maar daadwerkelijk op straat. Klederdracht is ook bedoeld om gezien te worden. Het levert toch een prachtig mooi plaatje op in het straatbeeld?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer