Economie

ASR verdient meer aan schadeverzekeringen

ASR heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar zien toenemen. De verzekeraar profiteerde onder meer van een een toegenomen verkoop van schadeverzekeringen. Ook hielp mee dat door de milde winter betrekkelijk weinig schades uitgekeerd hoefden te worden.

ANP
30 August 2017 07:28Gewijzigd op 16 November 2020 11:20

Het operationeel resultaat steeg met bijna 29 procent tot 385 miljoen euro. Onder de streep bleef 397 miljoen euro over, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. De totale premie-inkomsten gingen wel met een zesde omlaag naar 2,2 miljard euro. Dat komt doordat vorig jaar eenmalig een grote post kon worden geboekt dankzij een overname. Afgezien van incidentele mee- en tegenvallers was sprake van ruim 3 procent groei.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten schat het voordeel dat ASR in de eerste jaarhelft had van het zachte winterweer op ruwweg 30 miljoen euro. Maar het verbeterde resultaat uit schadeverzekeringen is volgens hem ook te danken aan een kritisch acceptatiebeleid en een goede kostenbeheersing.

De topman benadrukte dat ASR ook meer heeft verdiend aan uitvaart- en levensverzekeringen en pensioenen. Dat is vooral te danken aan gunstige ontwikkelingen op de financiële markten. Daardoor leverde de beleggingsportefeuille een goed rendement op.

ASR liet weten dat het overweegt tot 100 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen, mocht de Nederlandse staat besluiten zijn resterende belang van zo’n 20 procent te verkopen. Het bedrijf laat dat onder meer afhangen van de marktomstandigheden. Voorwaarde is ook dat de kapitaalbuffer op peil blijft. Berekend volgens de Europese standaard (Solvency II) stond die halverwege het jaar op 194 procent.

Of de overheid haar belang nog dit jaar verkoopt, is ook voor Baeten een vraag. „Ik sluit het niet uit, maar ik weet het niet zeker”, zei hij. De topman zei wel dat bij de huidige beurskoers het belang kan worden verkocht zonder dat de redding van ASR in 2009 de belastingbetaler geld heeft gekost. Hij voegde daaraan toe dat vooral buitenlandse investeerders de overheid liever niet als medeaandeelhouder hebben. „Ze vinden dat raar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer