Buitenland

Groep Syriërs maakt zich sterk voor een veilige Golan

Niemand weet hoe Syrië er straks uitziet, maar beslissingen die politici vandaag nemen konden daar best wel eens een grote invloed op hebben.

Alfred Muller
26 August 2017 09:05Gewijzigd op 16 November 2020 11:19

Deze week sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Russische president Vladimir Putin over de toestand in Syrië. De ontmoeting vond plaats in de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee. Of het veel zal helpen weten we niet, maar in Israël was waardering voor de poging om de Russische leider te vermurwen tot samenwerking.

Netanyahu vindt dat de Iraanse strijdkrachten Syrië moeten verlaten zodra er een wapenstilstand is. Hij heeft daar verschillende redenen voor. Zo kan Iran in Syrië sjiitische milities aanmoedigen om aanvallen uit te oefenen op Israël. Ook maakt Iran gebruik van Syrisch grondgebied om vandaaruit zijn bondgenoot Hezbollah te versterken. Dit sjiitische leger in Libanon heeft al tienduizenden raketten klaarstaan om Israëlische bevolkingscentra te treffen. Iran kan ook proberen van Syrië een vazalstaat te maken. Als het dat doet, zal het op aanzienlijke soennitische oppositie stuiten binnen en buiten Syrië.

Het gesprek in Sotsji was urgent: de Syrische president Assad lijkt aan de winnende hand in zijn land. De legers van Rusland, Iran en Hezbollah bieden hem de kans zijn meedogenloze strijd voort te zetten. Maar dat hij het hele land weer onder controle kan krijgen is onwaarschijnlijk. Hij heeft te veel steun verloren onder de Syrische burgers met zijn campagne van bombardementen, gifgasaanvallen, executies en tal van gruwelijkheden.

Neem de soennieten aan de Syrische kant van de Golan. Deze week was de in Duitsland wonende Syrische activist Issam Zaitoun in Jeruzalem. „Er is geen familie in Syrië die niet iemand heeft verloren. Ze zullen nooit accepteren dat Assad weer aan de macht komt.”

Hij vertelde verder dat het gebied aan de andere kant van de grens met Israël in handen is van drie groepen. In het noorden zit het Syrische leger, in het midden de gematigde soennitische rebellen en in het zuiden is Islamitsiche Staat dominant. De soennieten willen zich om begrijpelijke redenen niet onderwerpen aan het regime van Assad, noch aan dat van IS.

Daarom is een aantal van hen het ”Golan vredesinitiatief” begonnen. Ze roepen op tot voortzetting van het Israëlische bestuur over dát deel van de Golan dat Israël in 1967 gedurende een aantal jaren bezette. Ook willen ze de oprichting van een veilige zone aan de Syrische kant van de grens. Andere landen moeten helpen om dat te realiseren.

Naast Issam Zaitoun sprak deze week ook Abu Ahmad, commandant van het Vrije Syrische Leger. Hij repte over een „kritieke situatie.” Onder de 40.000 tot 50.000 tellende Syriërs in het grensgebied is gebrek aan goederen en medicijnen, ondanks hulp van Israël. Kinderen zijn er in jaren niet naar school geweest. Volgens hem zijn Syriërs vóór het Golan vredesinitiatief. „Wij willen dat de mensen er leven, niet sterven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer