Binnenland

Zwartewaterland krijgt geld voor bedevaart en bovenstem

Met 70.000 euro subsidie van de Europese Unie gaat Hasselt zijn geschiedenis als bedevaartsoord voor het voetlicht brengen. Maar ook de bovenstem van Genemuiden wordt in het zonnetje gezet.

L. Vogelaar
23 August 2017 11:27Gewijzigd op 16 November 2020 11:17
Deense predikanten in april in Hasselt. beeld Henk Dekker
Deense predikanten in april in Hasselt. beeld Henk Dekker

Hasselt is de woonplaats van prof. dr. H. J. Selderhuis, directeur van Refo500, de organisatie die de herdenking van vijf eeuwen Kerkhervorming op de kaart plaatst. In april leidde hij er 25 Deense dominees rond en vertelde hun over Hasselts historie en het goed geconserveerde religieus erfgoed.

Hasselt is ook een stad die zijn verleden als rooms-katholiek bedevaartsoord opnieuw tot leven bracht. Sinds 1987 komen pelgrims weer jaarlijks op de tweede zondag na Pinksteren naar de Heilige Stede, de plaats waar ook vroeger bedevaartgangers naartoe kwamen. Destijds te voet, met de koets of per boot. Nu in groepjes op de fiets, uit Zwolle, of uit Kampen. Ook niet-rooms-katholieken doen mee, en de organisatoren spreken van „een oecumenisch feest met oude waarden en kenmerken.”

De bedevaarten naar Hasselt dateerden uit de middeleeuwen, uit de 14e eeuw of nog iets eerder. De pelgrims konden er een aflaat mee verdienen. De Hanzestad –75 rijksmonumenten rijk– besteedt de EU-subsidie aan tentoonstellingen en lezingen over dit verleden, en aan het aanbrengen van informatiepanelen, het ontwikkelen van pelgrimsroutes en het professionaliseren van toeristische arrangementen.

Het geld uit Brussel is niet de enige bijdrage die de gemeente Zwartewaterland tegemoet kan zien om de historie onder de aandacht te brengen van inwoners en toeristen. Zwartewaterland is een van de zes gemeenten in Overijssel die de provincie verkoos om deel te nemen aan de regeling Cultuurprofielen. Die geeft ze vier jaar lang de gelegenheid om de culturele infrastructuur te verstevigen. In overleg met het provinciebestuur heeft Zwartewaterland besloten om dit geld te besteden aan het „beter toegankelijk, zichtbaar en beleefbaar maken” van het religieus erfgoed. Daarbij wordt behalve aan de historie van Hasselt onder meer aan het psalmzingen met bovenstem in Genemuiden gedacht. De provincie stelt 160.000 euro beschikbaar. De gemeente legt er 60.000 euro bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer