Woonfraude kost Utrecht miljoenen euro’s
Uitkeringsinstanties keren jaarlijks alleen al in Utrecht miljoenen euro’s te veel uit aan zogenaamde woonfraudeurs. Die conclusie trekt de Utrechtse wethouder H. Spekman uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar woonfraude in Utrecht.
Woonfraudeurs zijn mensen die op basis van een onjuist opgegeven woonadres te veel of ten onrechte een uitkering ontvangen. Daarnaast zijn er fraudeurs die niet wonen in het huis dat op hun naam staat, maar het pand voor veel geld onderverhuren aan bijvoorbeeld studenten of illegalen.
Het onderzoek naar woonfraude werd uitgevoerd door het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF), waarin onder meer gemeentelijke diensten, politie, Belastingdienst en uitkeringsinstanties samenwerken.
Het RIF selecteerde 110 adressen waarmee wat aan de hand zou kunnen zijn en ging er op huisbezoek. In 61 gevallen bleken er andere mensen te wonen dan bij de instanties bekend en in vrijwel al die gevallen was er sprake van fraude.
Resultaat van het onderzoek is dat inmiddels 21 bijstandsuitkeringen zijn stopgezet, wat de Utrechtse sociale dienst op jaarbasis 224.000 euro scheelt. Zes keer werd een bijstandsuitkering verlaagd en in vier gevallen werd een bedrag van in totaal ruim 63.000 euro teruggevorderd. Ook werd er gefraudeerd met de nabestaandenwet ANW (372.000 euro) en de AOW (38.000 euro). Inmiddels zijn door het opsporen van illegale bewoning drie woningen vrijgekomen voor verhuur en zijn in vijf gevallen procedures daartoe begonnen.
Volgens wethouder Spekman gaat het om het topje van de ijsberg. Hij meent dat de werkelijke schade in Utrecht in de miljoenen loopt en dat het probleem evenzeer in andere steden speelt. Spekman benadrukt dat het overgrote deel van de fraudegevallen niet aan het licht was gekomen tijdens de normale procedures. De wethouder en het RIF pleiten dan ook voor scherpere controles, het verplicht stellen van het doorgeven van adreswijzigingen en automatische koppeling van gegevensbestanden van instanties, zodat er bij het invoeren van strijdige gegevens automatisch een belletje gaat rinkelen.