Buitenland

Verdreven Haïtiaanse Aristide arriveert in Zuid-Afrika

De verdreven ex-president van Haïti, Jean-Bertrand Aristide, is maandag in zijn nieuwe ballingsoord Zuid-Afrika gearriveerd.

Buitenlandredactie
1 June 2004 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

De Zuid-Afrikaanse regering heeft Aristide beloofd dat hij met zijn entourage kosteloos in Zuid-Afrika mag verblijven tot het veilig genoeg is voor hem om terug te keren naar Haïti.

Aristide werd met groot ceremonieel, wat gewoonlijk alleen wordt besteed aan ’echte’ staatshoofden, onthaald op het internationale vliegveld van Johannesburg. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki omhelsde Aristide en zijn vrouw Mildred, die met een vliegtuig van de Zuid-Afrikaanse luchtmacht naar Johannesburg waren overgebracht. Verschillende leden van het Zuid-Afrikaanse kabinet woonden de ontvangstceremonie bij.

Zondag bij het verlaten van Jamaica, waar hij sinds maart verbleef, zei Aristide dat hij zichzelf nog steeds beschouwt als de gekozen president van Haïti en dat hij erop rekent eens terug te komen in zijn geboorteland. Aristide verliet Haïti op 29 februari, ogenschijnlijk op de vlucht voor rebellen die de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince naderden. Later beweerde de president echter dat hij door de Verenigde Staten gedwongen was zijn land te verlaten.

Aristides vertrek uit zijn eerste ballingsoord, de Centraal-Afrikaanse Republiek, naar het Caribische eiland Jamaica wekte de woede van de interim-regering in Haïti, die vreesde dat de nabijheid van de voormalige president de situatie in Haïti nog verder zou destabiliseren.

Voorlopig premier van Haïti Gerard Latortue heeft gezegd dat de regering overweegt Zuid-Afrika om Aristides uitlevering te vragen, om de ex-president te kunnen vervolgen wegens zelfverrijking. Aristide noemde de aanklachten wegens verduistering tegen hem echter leugens die erop gericht zouden zijn om zijn Lavalas Familiepartij in diskrediet te brengen in de aanloop naar nieuwe verkiezingen die volgend jaar plaats moeten hebben. „Hoe kunnen ze over verkiezingen praten als ze de mensen niet vragen hoe ze zich voelen?” zei Aristide, eraan toevoegend dat veel van zijn partijgenoten vermoord zijn.

De oppositie in Zuid-Afrika heeft felle kritiek geuit op de regering voor het opnemen van Aristide. Vooral het feit dat hij op kosten van de staat mag verblijven in een land waar nog zo veel armoede heerst is de oppositie een doorn in het oog. „Aristide is een leider in diskrediet die in verre van ideale omstandigheden is gekozen en bekendstaat als een schender van de mensenrechten”, zei Douglas Gibson van de Democratische Alliantie. „Zijn aankomst en het onthaal met rode loper illustreren dat de regering zich meer bezighoudt met oude politieke vrienden dan met de Zuid-Afrikaanse bevolking.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer