ANWB Alarmcentrale heeft de handen vol in de vakantietijd
De vakantie is nog maar pas begonnen, of de rust is bij de ANWB Alarmcentrale weer ver te zoeken. De telefoon rinkelt onophoudelijk. Mensen die onderweg zijn gestrand met hun auto of in de problemen zitten op hun vakantiebestemming.
De ANWB Alarmcentrale kreeg deze zomer al vele tienduizenden telefoontjes van mensen die hulp of advies zochten. Nederlanders met problemen in het buitenland of in eigen land weten de organisatie voor verkeer en toerisme weer goed te vinden.
Regio midden ging dit jaar als eerste met vakantie. Dat merkten de hulpverleners van de ANWB direct. Volgens een woordvoerder piekte het aantal hulpvragen in de week van 3 tot en met 9 juli met meer dan 58.500 telefoontjes.
Hoewel regio midden afgelopen week als enige met vakantie was, nam het aantal hulpvragen afgelopen week nog verder toe. Ruim 61.800 keer moesten de alarmcentrale en andere hulplijnen vorige week de telefoon opnemen en reageren op vakantiegangers in de problemen.
Die cijfers liggen hoger dan vorig jaar, maar dat wil niet zeggen dat Nederlanders gemiddeld genomen vaker in de problemen komen in vakantietijd.
Drukbevolkt
„De volgorde van regio’s die op vakantie gaan is anders dan vorig jaar”, legt de zegsman uit. Zo begon de schoolvakantie dit jaar het eerst in de drukbevolkte regio midden. Die bestaat uit de provincies Utrecht, Zuid-Holland en delen van Gelderland en telt de meeste inwoners en logischerwijs ook de meeste vakantiegangers.
In regio zuid begon de vakantie deze week. Regio noord is dit jaar als laatste aan de beurt en krijgt volgende week vakantie. De vakantiedrukte komt dan helemaal op gang. De organisatie voor verkeer en toerisme verwacht eind juli en begin augustus een piek te beleven qua drukte op de alarmcentrale.
De woordvoerder geeft aan dat mensen bellen over de meest uiteenlopende zaken. Uiteraard is pech langs de weg een geregeld voorkomend probleem. Maar ook mensen die weer op weg zijn geholpen, hebben hun specifieke klachten. Hij herinnert zich een telefoontje van een vrouw die niet blij was met haar vervangende auto: „Het voertuig was te nieuw. Ze had hem liever wat ouder. Nu was ze bang om schade te rijden.”