Oppositie protesteert massaal in Istanbul
Honderdduizenden mensen zijn zondagmiddag in de Turkse stad Istanbul de straat opgegaan. Zij protesteren tegen het harde optreden van de overheid sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar.
De massabetoging is het hoogtepunt van een 25-daagse mars van de hoofdstad Ankara naar Istanbul, georganiseerd door de CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije. De mars begon op 15 juni en was bedoeld als protest tegen de islamitische-conservatieve regering. Gaandeweg sloten duizenden mensen zich aan bij de mars.
Op de slotmanifestatie in de wijk Maltepe verzamelden de betogers om naar een toespraak te luisteren van partijvoorzitter Kemal Kilicdaroglu van de CHP. Ze zwaaiden met Turkse vlaggen en spandoeken met de tekst ‘gerechtigheid’. In de stad zijn zeker 15.000 politieagenten op de been.
Kilicdaroglu riep half juni op tot de mars om te protesteren tegen de 25-jarige gevangenisstraf die zijn partijlid Enis Berberoglu kreeg voor spionage.
De Turkse president Erdogan bekritiseerde Kilicdaroglu toen hij zijn protest begon en zei dat rechtvaardigheid in het parlement moeten worden gezocht en niet op straat. Hij vergeleek de betogers met degenen die achter de mislukte staatsgreep zaten.
Het is deze week een jaar geleden dat er een coup werd gepleegd in Turkije. Die mislukte. In de dagen volgend op de couppoging werden tienduizenden ambtenaren ontslagen of op non-actief gesteld. Inmiddels staat de teller op 110.000 ontslagen ambtenaren.