„Mbo’er en eenverdiener kwetsbaar in middenklasse”
Ondanks toenemende globalisering, robotisering en flexibilisering weet de middenklasse in Nederland haar positie nog altijd te handhaven. Binnen die groep blijkt er echter sprake van forse dynamiek, Onder meer eenverdieners zitten in de hoek waar de klappen vallen.
Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat donderdagavond wordt gepresenteerd.
Volgens de WRR is in Nederland in zijn algemeenheid „geen sprake van een val of uitholling van de middenklasse” waar in totaal 82 procent van alle huishoudens toe behoort. Wel rept de raad van „een kwetsbaar deel” van de middenklasse voor wie daling op de sociale ladder dreigt en steeds harder moet werken in steeds onzekerder omstandigheden.
„Dat kwetsbare segment bestaat vooral uit mbo’ers met een routinematige, administratieve baan of een verzorgend of dienstverlenend beroep”, aldus de WRR. Deze groep loopt een groter risico op baanverlies of een laag inkomen. Een van de opstellers van het rapport laat weten dat dit vooral komt doordat er steeds meer vraag is naar hoger gekwalificeerde werknemers. Om voor die kwetsbare middengroep meer zekerheid op de arbeidsmarkt te krijgen, zouden werkgevers volgens de WRR meer vaste contracten moeten geven en minder gebruik moeten maken van flexibele krachten. De overheid zou de werkgevers daarin moeten stimuleren, aldus de WRR. Ook bepleit de raad zekerheden voor flexwerkers, zoals een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering en minimumtarieven voor zzp’ers.
Eenverdiener
In het rapport gaat de WRR ook in op de positie van eenverdieners. Om de positie binnen de middenklasse te kunnen handhaven zijn binnen huishouden steeds vaker twee inkomens nodig. „Met slechts één arbeidsinkomen redt een middenklassengezin het vaak niet meer”, aldus de raad.
Volgens de WRR is de huidige verzorgingsstaat steeds meer gebaseerd op dit tweeverdienersmodel en is het „de vraag of er wel voldoende rekening wordt gehouden met de kwetsbaarheid van de eenverdiener.”
Het hedendaagse uitgangspunt is volgens de raad dat mannen en vrouwen samen de kost verdienen. Als dat niet mogelijk is, kan dat echter „leiden tot financiële kwetsbaarheid, zeker als er kinderen in het geding zijn.”
De WRR herhaalt haar eerdere conclusie dat eenverdieners „hard op weg zijn om een nieuwe kwetsbare groep” te worden. „Eenverdienershuishoudens blijven achter en verdienen meer aandacht in het beleid.”
Vakorganisatie RMU noemt de WRR-conclusie zorgelijk. „De druk op eenverdieners neemt toe, omdat de overheid hen steeds minder ruimte geeft. Niet alleen in de lagere inkomensgroepen, maar ook in de middenklasse komen eenverdieners in het nauw. We roepen het nieuwe kabinet op om stevige maatregelen te nemen om dit te keren.”
Lees meer in ons thema Eenverdieners.