Kerk & religie

Breed kerkelijk protest in Duitsland tegen homohuwelijk

Zowel rooms-katholieken als evangelicalen bekritiseren het besluit van de Duitse Bondsdag vorige week om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.

Redactie kerk
4 July 2017 09:54Gewijzigd op 16 November 2020 10:57
Het Duitse parlement, de Bondsdag, stemde vorige week voor invoering van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. beeld EPA, Felipe Trueba
Het Duitse parlement, de Bondsdag, stemde vorige week voor invoering van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. beeld EPA, Felipe Trueba

Het Duitse parlement schaarde zich vrijdag met 393 tegen 226 stemmen achter de wetswijziging die een ”Ehe für Alle” (huwelijk voor iedereen) mogelijk maakt.

Het evangelische Gnadauer Gemeinschaftsverband ziet „het instituut van het huwelijk beperkt tot de gemeenschap van man en vrouw.” Zo deelde het desgevraagd aan de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea mee. Tegelijkertijd hoopt het verband van kerken dat de staat begrip heeft voor de afgevaardigden die in hun geweten een andere afweging hebben gemaakt dan de meerderheid.

Ook Hans-Jörg Voigt, bisschop van de Selbständigen Evangelisch-Lutherischen Kirche (SELK) is kritisch over het besluit van het parlement. Hij roept op tot verzet met een verwijzing naar de tekst: „Men moet God meer gehoorzaam aan de mensen.” „Dit vers heeft nu een betekenis gekregen waarvan wij een week geleden nog geen vermoeden hadden.” Ook een meerderheid kan zich volgens hem vergissen. „De eenvoudige waarheid, dat tot het einde van de tijd een man en een vrouw samenkomen en een kind voortbrengen, is door geen wet van de wereld af te schaffen.”

Ook uit rooms-katholieke hoek is er felle kritiek. Aartsbisschop van Berlijn, Heiner Koch, binnen de Duitse bisschoppenconferentie referent voor huwelijk en gezin, betreurt het dat „de wetgever nu wezenlijke kenmerken van het huwelijksbegrip heeft opgegeven, om het geschikt te maken voor partnerschappen van personen van hetzelfde geslacht.” Hij noemt het „triest dat het instituut van het huwelijk in het raderwerk van politiek manoeuvreren is terechtgekomen.”

Met de nieuwe wet wordt een wissel omgezet, aldus de aartsbisschop. Koch benadrukt dat de opstellers van de grondwet altijd een prominente plaats aan het huwelijk hebben gegeven, omdat ze „diegenen wilden beschermen en versterken die als vader en moeder aan kinderen het leven wilden schenken.” Als nu vooral de bescherming van relaties en het delen van verantwoordelijkheden als grondslagen van het huwelijk worden gezien, betekent dat „een aanzienlijke omslag en verwatering van het traditionele huwelijksbegrip”, aldus Koch.

De leiding van de Evangelische Kirche (EKD) in Duitsland juicht het besluit over het homohuwelijk juist toe. De betekenis van het huwelijk wordt hierdoor niet versmald, maar onderstreept, zo luidt een officiële verklaring van de Duits volkskerk. Raadsvoorzitter bisschop Bedford-Strohm schreef na de stemming in de Bondsdag op Facebook dat hij hoopte dat „noch triomfgevoelens aan de ene zijde, noch bitterheid aan de andere zijde de toon aangeven.” Hij hoopt op een nieuw besef van het „wonderlijke aanbod van het huwelijk, om in levenslange trouw en verbondenheid met elkaar te leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer