Buitenland

Poetin belooft bevolking welvaart en vrijheid

De Russische regering moet er de komende jaren alles aan doen om meer welvaart te creëren en deze beter onder de bevolking te verdelen, zo zei de Russische president Vladimir Poetin woensdag tijdens zijn jaarlijkse ”state of the nation” in de Marmeren Zaal in het Kremlin.

Van onze correspondent
27 May 2004 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:16
MOSKOU – De Russische president Vladimir Poetin hield woensdag zijn jaarlijkse toespraak tot de beide kamers van het Russische parlement. Foto EPA
MOSKOU – De Russische president Vladimir Poetin hield woensdag zijn jaarlijkse toespraak tot de beide kamers van het Russische parlement. Foto EPA

„De belangrijkste taken zijn de verdubbeling van het nationale inkomen binnen tien jaar, het terugdringen van de armoede, het vergroten van de voorspoed van de bevolking en het moderniseren van het leger”, hield Poetin zijn gehoor van ruim 1000 genodigden uit het Russische politieke establishment voor.

Dit moet volgens hem gebeuren in een vrije samenleving met vrije mensen en ook daaraan moet de komende jaren intensiever worden gewerkt. „Dit is uiteindelijk ons allerbelangrijkste doel maar ook het moeilijkste, aangezien vrijheid niet altijd naar waarde wordt geschat en niet iedereen weet hoe deze moet worden gebruikt.”

Soortgelijke woorden sprak Poetin ook uit tijdens zijn presidentiële inauguratie een aantal weken terug. Hij lijkt hiermee de wind uit de zeilen te willen nemen van de liberale oppositie en van mensenrechtenorganisaties die de Russische president ervan beschuldigen in Rusland een autoritair regime te vestigen.

Ook opvallend was dat Poetin op geen enkele wijze refereerde aan zijn permanente conflict met de oligarchen, Ruslands kleine groepje van zeer rijke zakenlieden, in het bijzonder met Michail Chodorkovski, die sinds eind oktober vorig jaar in de gevangenis zit op beschuldiging van grootschalige fraude. Integendeel, de Russische president leek er tijdens zijn toespraak alles aan te doen om de Russische zakenelite te paaien. Zo beloofde hij er alles aan te zullen doen de bureaucratische barrières bij het zakendoen verder terug te dringen, het belastingsysteem verder te vereenvoudigen en meer eerlijke concurrentie te stimuleren.

Een van Poetins meest concrete voorstellen woensdag betrof de huizensector. Hij stelde dat voor het jaar 2010 minstens eenderde van de Russische bevolking toegang moet krijgen tot kwalitatief goede huisvesting. Op dit moment zijn goede woningen nog maar voor 10 procent van de bevolking beschikbaar. Om dit doel te bereiken zal de regering de tot nu toe nog nauwelijks ontwikkelde hypotheekmarkt op grote schaal gaan stimuleren, onder meer met garanties op langdurige leningen en allerhande kortingen voor jonge gezinnen met kinderen. Tegelijkertijd zal de huizenmarkt verder worden geliberaliseerd, waardoor een extra stimulans ontstaat om meer geld te investeren in de bouw van nieuwe en kwalitatief goede huizen. Analisten en zakenlieden hebben hierop positief gereageerd en menen dat de hypothekenmarkt wellicht een van de belangrijkste motors wordt van verdere economische groei in Rusland.

Ook op het gebied van het buitenlandse beleid viel Poetins mildheid op. Zo refereerde hij op geen enkele wijze aan de oorlog in Irak, ondanks de Russische oppositie hiertegen. Ook noemde hij de door Rusland ongewenste uitbreiding van de Europese Unie opeens een kans om nauwere economische en spirituele relaties met Europa op te bouwen. „Dit zal het succes van zowel het Europese als het Russische zakenleven garanderen en hierin liggen nieuwe markten en investeringsmogelijkheden besloten”, aldus Poetin, die zich in zijn toespraak nog meer dan voorheen voordeed als een pragmatisch en liberaal politicus.

Zijn ”state of the nation” duurde bijna een uur en werd rechtstreeks uitgezonden via de Russische staatszenders ORT en RTR. De meeste politici en analisten hebben Poetins toespraak positief ontvangen, al twijfelden sommigen wel aan de haalbaarheid van sommige van zijn voorstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer