Politiek

Senaat aarzelt over uitstel afschaffen lijstverbindingen

Of het afschaffen van de mogelijkheid van lijstverbindingen snel of minder snel in werking treedt, hangt met name af van de Senaatsfractie van de SP. Het is nog niet duidelijk hoe die volgende week gaat stemmen over twee dinsdag ingediende moties die om uitstel vragen.

Redactie politiek
21 June 2017 11:14Gewijzigd op 16 November 2020 10:51
Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol, beeld ANP, Martijn Beekman.
Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol, beeld ANP, Martijn Beekman.

Zo vragen de senatoren Sini (PvdA) en Bikker (CU) het kabinet om het wetsvoorstel tot het afschaffen van lijstverbindingen niet in stemming te brengen vóór er advies is gevraagd aan de staatscommissie parlementair stelsel. Die commissie is dit jaar door het kabinet ingesteld om te onderzoeken of er wellicht veranderingen en verbeteringen nodig zijn in de werking van onze parlementaire democratie.

Zou de Eerste Kamer, die volgende week over het wetsvoorstel én over de ingediende moties stemt, de motie-Sini/Bikker aanvaarden, dan betekent dat voor het wetsvoorstel zo veel uitstel dat lijstverbindingen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar gewoon nog toegepast kunnen worden.

De motie krijgt, zo bleek dinsdag, behalve van PvdA en ChristenUnie, ook steun van CDA, GroenLinks en SGP. Samen levert dat echter nog maar 29 zetels op. Cruciaal is of ook de SP achter de motie gaat staan. SP-woordvoerder Köhler was daarover dinsdag nog niet duidelijk.

Eenzelfde onzekerheid geldt voor een door SGP’er Schalk ingediende motie. Die vraagt het kabinet om, als de Senaat het wetsvoorstel tot afschaffing van lijstverbindingen aanvaardt, de invoering ervan uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen.

Partijen als CDA, ChristenUnie en SGP gaan regelmatig, zowel op landelijk als plaatselijk niveau, lijstverbindingen aan. Op die wijze vergroten zij de kans om restzetels binnen te halen. Hetzelfde geldt voor PvdA en GroenLinks.

Het kabinet wil echter van de lijstverbindingen af, omdat het uit 1973 stammende systeem nooit bedoeld zou zijn om partijen extra restzetels te laten binnenhalen. Het was bedoeld om partijen die aan een fusie werken de mogelijkheid te bieden om voorafgaand aan de daadwerkelijke fusie al nauw met elkaar te kunnen optrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer