Koken met zonlicht
Wie hoog zomer een zwarte motorkap aanraakt, leert dat zonlicht heel efficiënt wordt omgezet in warmte. Met een U-vormige spiegel en de pan in het brandpunt kun je er in een kwartier je eigen potje mee koken.
Koken op zonlicht is niet nieuw. Een handige jongen knutselt met een kartonnen doos en een rol aluminiumfolie in een middag een zonneoventje –solar cooker– in elkaar. Groot nadeel is dat hij het alleen doet als de zon schijnt. En dat een pan rijst pas na een paar uur gaar is.
De SolSource van het aan het prestigieuze MIT in Boston ontsproten bedrijf One Earth Design doen het beduidend beter. Wel geldt nog steeds dat de zon uitbundig moet schijnen, al is een af en toe passerend wolkje niet erg.
Barbecue
De SolSource is een geduchte concurrent van de barbecue. Hij is vijf keer sneller en dat zonder lastige en vervuilende rook. Juist dat laatste was de drijfveer van de MIT-technicus Scot Frank om een professionele zonneoven te ontwerpen. Met eigen ogen zag hij de primitieve wijze waarop bewoners van de Himalaya hun potje koken op houtvuur.
Inmiddels gebruiken duizenden nomaden op de hoogvlakte zijn paraboolvormige solar cooker. Ook in landen als China en India heeft het apparaat de plaats van heel wat houtvuurtjes ingenomen.
De SolSource bereikt met weinig moeite een temperatuur van bijna 300 graden Celsius. Daardoor heeft de gebruiker dezelfde –zo niet meer– mogelijkheden als bij koken op gas, kolen of een houtvuurtje. Koken, stomen, bakken, braden, langzaam garen, alles kan.
Zandstorm
Het kooktoestel is van een uur na zonsopgang tot een uur voor zonsondergang te gebruiken. Hij werkt ook als het waait en zelfs als het vriest. Mede door de zelfhelende folie op de spiegels, waardoor zelfs een zandstorm geen blijvende schade aanricht, gaat het apparaat zeker tien jaar mee.
De uit vier delen bestaande spiegel van het apparaat doet met zijn middellijn van ruim een meter denken aan een omgekeerde paraplu. Deze U-vorm concentreert het zonlicht op één punt. De spiegel zelf wordt niet warm, maar kaatst het licht naar de pan in het midden. Hier wordt het zonlicht met een efficiëntie van 92 procent omgezet in warmte.
Zonnestralen zijn van zichzelf niet heet, maar produceren pas warmte als ze op een object (in dit geval een pan of grill) vallen. De straling raakt de deeltjes waaruit de pan bestaat, waardoor ze sneller en sneller gaan bewegen. Het gevolg is een stijging van temperatuur.
Snackbar
Onlangs lanceerden de mensen van One Earth Design een nieuw product, de SolSource Sport.
Die is opvouwbaar en met zijn 4,5 kilogram makkelijk mee te nemen. Deze versie is met name bedoeld voor de camping, maar is voor kampeerders in Nederland niet aan te raden. Met alleen een solar cooker op pad gaan, kan ertoe leiden dat je meerdere dagen achter elkaar bij de snackbar zit.