Kamer: Berisping arts blijven publiceren
Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet geen reden om te stoppen met het openbaar maken van de namen van artsen die van het Medisch Tuchtcollege een berisping of geldboete krijgen opgelegd.
Dat bleek woensdag uit een rondgang door RTL.
Een Kamermeerderheid gaf minister Schippers (VWS) in 2011 groen licht om de zwaarste tuchtmaatregelen openbaar te maken, zij het met enige aarzeling. Sinds 2012 worden sancties zoals een berisping of een geldboete standaard zichtbaar gemaakt in het artsenregister en bovendien gepubliceerd in een lokale krant van de woonplaats van de gedaagde.
CDA en SGP verzetten zich destijds tegen deze stap. Zij vonden het beter als de tuchtraad bij een boete of berisping van geval tot geval zou bekijken of openbaarmaking geboden was. Een initiatief van beide partijen om dat te regelen, kreeg echter geen meerderheid.
Schippers koos voor openbaarmaking om patiënten beter zicht geven op het functioneren van zorgverleners. Zij zouden door de tuchtmaatregel bijvoorbeeld kunnen besluiten naar een andere arts te gaan.
Artsen ervaren het publiceren van sancties als zeer ingrijpend, bleek vorige week uit een evaluatieonderzoek van het Nivel. Zo stopt 12 procent van de artsen door de openbaarmaking eerder met werken; ongeveer de helft van de berispte artsen gaat risicovolle patiënten of lastige ingrepen bewust uit de weg. Daartegenover staat dat slechts 15 procent van de patiënten voorafgaand aan een eerste contact met een nieuwe huisarts via internet nagaat of deze ooit eerder is berispt. Slechts een op de tien zou op zoek gaan naar een andere huisarts wanneer de eigen arts zou worden berispt.
Artsenorganisatie KNMG trekt uit het Nivelrapport de conclusie dat het openbaar maken van sancties beter kan worden gestopt. „Een publieke schandpaal leidt eerder tot een defensieve houding van artsen, wat de zorg niet beter maakt”, aldus een woordvoerder woensdag. Een Kamermeerderheid van VVD, GroenLinks, CDA en PVV blijft echter bij de huidige aanpak, aldus RTL woensdag.
Het overzicht van openbaar gemaakte namen van artsen is in te zien via de site bigregister.nl.