Hof kan Schotte politiek buitenspel zetten
Corruptie en valsheid in geschrifte. Dat zijn de voornaamste aanklachten tegen de voormalig premier van Curaçao, Gerrit Schotte. Het hof op Curaçao buigt zich vanaf maandag over het hoger beroep in zijn strafzaak. Een veroordeling zou de politiek leider van de MFK voorlopig politiek buitenspel kunnen zetten. Hij werd eerder veroordeeld tot drie jaar celstraf en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht.
Door beroep tegen de straf in te stellen kon Schotte echter, in afwachting van deze zaak, gewoon aan de recente verkiezingen meedoen. De MFK-leider trad in oktober 2010 aan als eerste premier van Curaçao. De twee jaar durende periode dat hij de functie vervulde, stond bol van de politieke onrust. Vermeende contacten met een Italiaanse maffiabaas met Nederlands paspoort, Francesco Corallo, een desastreuze financiële situatie van Curaçao na twee jaar regering en beschuldigingen van het omkopen van kiezers zorgden voor vele negatieve krantenkoppen op rij.
Casinobaas Corallo werd eind vorig jaar op Sint Maarten gearresteerd op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. De aanhouding was onderdeel van een internationale actie van justitie die gelijktijdig plaatshad in Italië, Sint Maarten, het Franse deel van Sint Maarten (Saint-Martin) en in Nederland.
Dreigende grote financiële tekorten noopten het Nederlandse kabinet uiteindelijk om de regering op Curaçao te dwingen met bezuinigingen haar begroting op orde te brengen. In september 2012 ruimde Schotte gedwongen het veld toen een groep parlementariërs zich afsplitste en een nieuwe regering vormde. Schotte bestempelde dit als een door Den Haag gesteunde staatsgreep.
Daarmee was zijn rol echter allerminst uitgespeeld. Na de spoedige val van het kabinet-Koeiman in februari trachtten verscheidene oppositiepartijen onder leiding van Schotte nieuwe verkiezingen te voorkomen door zelf een coalitie te vormen. In die nieuwe regering was de partij MFK van Schotte de grootste. Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) greep echter in en dwong met een zogeheten aanwijzing dat de verkiezingen op 28 april door moesten gaan.
De MFK kwam daarbij, met 5 van de 21 zetels, als derde partij uit de bus. De partij maakt geen deel uit van een nieuw kabinet. De winnaar van de verkiezingen PAR, sloot begin vorige maand een akkoord met de MAN en de nieuwe partij PIN om een regering te vormen.