Roep om duidelijkheid van Britten
Bij grote bedrijven en in de Europese politiek is na de verrassende Britse verkiezingsuitslag vooral behoefte aan duidelijkheid van Groot-Brittannië. Doordat de steun van het Britse volk voor premier Theresa May is afgekalfd, wordt in Brussel al gezegd dat de onderhandelingen over de brexit waarschijnlijk nog veel ingewikkelder zullen worden.
„De Britse kiezers hebben laten zien dat er niet met hen gesold kan worden. We kunnen nu alleen maar hopen dat Groot-Brittannië snel een regering vormt die kan onderhandelen met de EU”, verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel.
„We kunnen de noodzaak voor een snelle beslissing over een beleidsrichting niet genoeg benadrukken”, stelde topman Andy Palmer van luxe-automaker Aston Martin. Duidelijkheid is doorgaans belangrijk voor bedrijven, zodat ze weten waar ze aan toe zijn bij het doen van investeringen.
Een analist van de grote Amerikaanse bank JPMorgan opperde al dat het Verenigd Koninkrijk het brexit-proces mogelijk moet gaan uitstellen. Ook premier Mark Rutten liet van zich horen. Wat de uitslag van de Britse verkiezingen betekent voor de brexit „moeten we bezien”, twitterde hij.
Zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk wilde de onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden eigenlijk op 19 juni laten beginnen. Hoofdonderhandelaar namens de EU Michel Barnier zei vrijdag echter dat de gesprekken pas van start gaan „als het Verenigd Koninkrijk er klaar voor is”. De tijd is wel beperkt. Het Britse vertrek is in principe een feit op 29 maart 2019.
Op de beurzen bleven grote koersbewegingen vrijdagmorgen overigens uit. De AEX in Amsterdam en andere Europese beursgraadmeters gingen vooruit. In Londen werd de handel gesteund door een verzwakking van het Britse pond.