Kerk & religie

Kerkelijke gemeenten verliezen ANBI-status door fout fiscus

Ruim honderd evangelische en pinkstergemeenten staan sinds 18 mei niet meer bij de Belastingdienst geregistreerd als goed doel.

Redactie kerk
9 June 2017 11:08Gewijzigd op 16 November 2020 10:44
Het exterieur van het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. beeld ANP, Bart Maat
Het exterieur van het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. beeld ANP, Bart Maat

Dat komt door een „administratieve fout”, meldde het Nederlands Dagblad vrijdagmorgen. De fiscus belooft de fout zo spoedig mogelijk te herstellen.

De registratie als algemeen nut beogende instelling (ANBI) is voor kerken van belang, omdat giften aan hen daardoor aftrekbaar zijn. De zogeheten ANBI-status voor kerken is sinds 1 januari 2016 verplicht. Kerken voldoen daaraan door op hun website onder meer hun doelstelling, een beleidsplan en de jaarrekening te presenteren.

Voor veel evangelische en pinkstergemeenten zijn deze gegevens te vinden op de website van hun koepelorganisatie, de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). Mogelijk is de fiscus hierdoor in de fout gegaan.

De Belastingdienst heeft beloofd de fout recht te zetten in het nieuwe overzicht van goede doelen dat volgende week verschijnt. „Deze instellingen behouden hun ANBI-status”, aldus een woordvoerder.

Tot nu toe heeft de verplichting om informatie over doelstelling en financiën te geven er bij kerken nog niet toe geleid dat zij hun ANBI-status verloren, meldde staatsecretaris Wiebes van Financiën vorige week.

Van de ongeveer 9600 kerken en kerkelijke instellingen die bij de belasting bekend zijn, waren er op 1 mei dit jaar 1532 gecontroleerd. Bij 632 stelde de Belastingdienst tekortkomingen vast die „tijdig zijn hersteld of waarvoor de periode voor herstel nog niet is overschreden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer