Buitenland

Comey: Trump ergerde zich aan Ruslandonderzoek

De voormalige FBI-directeur James Comey heeft tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat verklaard dat er geen twijfel over bestaat dat de Russische regering heeft geprobeerd de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Toen Comey nog aan het hoofd stond van de federale recherche, liep er echter geen onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van president Donald Trump.

Webredactie
8 June 2017 16:34Gewijzigd op 16 November 2020 10:44
Comey tijdens de hoorzitting in Washington. beeld AFP
Comey tijdens de hoorzitting in Washington. beeld AFP

Trump ontsloeg Comey vorige maand. De gewezen FBI-baas denkt dat de president zich ergerde aan de wijze waarop hij het Ruslandonderzoek uitvoerde. Dat onderzoek richtte zich onder meer op voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, die moest opstappen nadat hij in opspraak was geraakt vanwege zijn contacten met Russische functionarissen. De president zou er bij Comey op hebben aangedrongen dat onderzoek stop te zetten.

Volgens de voormalige FBI-chef moet uit het onderzoek blijken of Trump op enige wijze was betrokken bij de inmenging in de verkiezingen. Comey stelde tijdens de hoorzitting dat Trump hem in elk geval niet met zoveel woorden heeft bevolen het onderzoek naar Flynn stop te zetten. „Ik hoop dat je dit kan laten gaan”, zou Trump hebben gezegd. Comey erkende dat wel degelijk als een bevel te hebben opgevat, maar er geen gehoor aan te hebben gegeven.

Comey zei verder dat hij verward was door de redenen die aanvankelijk werden aangevoerd voor zijn ontslag. „De regering koos ervoor om mij en de FBI te belasteren door te zeggen dat het een puinhoop was bij de organisatie. Dat de FBI slecht werd geleid en dat de medewerkers het vertrouwen kwijt waren in hun leider”, zei Comey. „Dat waren leugens. En het spijt me dat de FBI-medewerkers die moesten horen.”

De hoorzitting werd in de VS met grote belangstelling gevolgd. Toch waren de ogen van veel Amerikanen ook gericht op de Twitteraccount van president Trump, die zich echter koest hield op sociale media. Hij sprak aan de andere kant van Washington aanhangers toe. Zij kregen te horen dat hun beweging „onder vuur” ligt. „Maar wij zullen daar groter en beter en sterker dan ooit uit komen”, zei de president.

ANP-51794852.jpg
Comey. beeld EPA

RD-journalist Richard Donk volgde de hoorzitting. Hij concludeert dat het verhoor niet veel meer opleverde dan de schriftelijke verklaring die Comey donderdag al naar buiten bracht. „Trump heeft Comey weliswaar onder druk gezet om het onderzoek naar vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen stop te zetten, maar Comey zegt nog altijd dat Trump dat vragenderwijs heeft gedaan en geen direct bevel heeft gegeven. Hij vroeg loyaliteit van de FBI-chef. De bedoelingen van de Amerikaanse president waren daarmee wel duidelijk. Maar dit vormt nog geen grond om obstructie van de rechtsgang aannemelijk te maken. Dat is namelijk een belangrijke basis om een afzettingsprocedure tegen Trump te starten.

Comey ging er weliswaar hard in aan het begin van de hoorzitting door te stellen dat er wel degelijk sprake is geweest van Russische bemoeienis met de verkiezingen. Hij stelde ook dat Trump heeft gelogen. Maar als het om de concrete rol van Trump ging, sprak hij vooral gevoelens over het gedrag van de president uit. Hij benoemde dat zelf ook als een “onderbuikgevoel”.

Comey zei verder dat hij over écht gevoelige zaken niet in het openbaar kan verklaren. Het zal interessant zijn welke vragen hij van de Senaat krijgt, maar vooral wat hij achter gesloten deuren zal zeggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer