Kerk & religie

Molukkers krijgen geld uit VS terug

De Molukse kerken in Nederland krijgen de 25 miljoen dollar (ruim 28 miljoen euro) terug waarop de Verenigde Staten enkele jaren geleden beslag hebben gelegd. De kerken hadden het geld in een beleggingsproject gestoken dat later een zwendeloperatie bleek te zijn.

Kerkredactie
26 February 2002 10:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:26
HOUTEN - Het Moluks Kerkelijk Centrum in Houten. De Molukse kerken in Nederland weten nu definitief dat ze de 25 miljoen dollar (ruim 28 miljoen euro) terugkrijgen waarop de Verenigde Staten enkele jaren geleden beslag hebben gelegd. - Foto RD, Henk Vissc
HOUTEN - Het Moluks Kerkelijk Centrum in Houten. De Molukse kerken in Nederland weten nu definitief dat ze de 25 miljoen dollar (ruim 28 miljoen euro) terugkrijgen waarop de Verenigde Staten enkele jaren geleden beslag hebben gelegd. - Foto RD, Henk Vissc

Een rechtbank in New York heeft de Amerikaanse staat en de Molukse kerken vorige week in het gelijk gesteld. De 25 miljoen dollar gaat naar de staat New York, maar die heeft al toegezegd dat de kerken het bedrag terugkrijgen. Dat zei mr. J. Koets, advocaat van de Molukse kerken, maandag in het EO-radioprogramma De Ochtenden.

Doordat nog allerlei formaliteiten moeten worden afgewikkeld zal het volgens Koets nog maanden duren voordat de kerken het geld daadwerkelijk op hun rekening hebben. Vorig jaar werd al bekend dat de Molukse kerken in ons land konden rekenen op teruggave van de 50 miljoen gulden.

De Molukse gemeenschap kreeg ruim tien jaar geleden ongeveer 70 miljoen gulden van de Nederlandse overheid bij de overdracht van de 52 zogenoemde rijkskerkgebouwen aan de Molukse kerken. Het geld was bestemd voor het onderhoud van deze panden. De Molukse Kerkvoogdijraad (KVR) belegde in 1998 de 25 miljoen dollar bij Engelse en Zwitserse zakenpartners, die malafide bleken. Zij hadden verdubbeling van het ingelegde geld voorgespiegeld.

Toen die partners in gebreke bleven schakelde de kerkvoogdijraad justitie in. Het geld, dat naar een bankrekening in de VS was overgemaakt, werd door de Amerikaanse justitie in beslag genomen. Die dacht dat het om een witwasoperatie van drugsgeld ging. Inmiddels is een van de zakenpartners in deze zaak tot een gevangenisstraf veroordeeld.

Door het beleggingsdebacle raakten de Molukse kerken in acute geldnood. Ze leenden al 25 miljoen gulden om aan hun lopende verplichtingen te kunnen voldoen. Alle medewerkers van de Moluks Kerkelijk Centrum in Houten werden ontslagen en nieuwbouw en onderhoud van kerken werden stopgezet. Het ligt volgens Koets in de lijn der verwachting dat de kerkvoogdijraad de ontslagen werknemers na ontvangst van het geld weer in dienst neemt.

Achteraf gezien zijn de Molukse kerken „naïef” geweest door zich in het beleggingsproject te storten, aldus Koets. De geraffineerd opgezette zwendel was volgens hem het werk van „een bende misdadigers.” Hoeveel de juridische procedure om het geld terug te krijgen de kerken heeft gekost, kon Koets niet zeggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer