Economie

Amerikaans Hyperloop One zet de vaart erin

Hyperloop One zet de vaart erin om al in 2021 de eerste echte ‘hyperloopverbindingen’ in bedrijf te hebben. Het Amerikaanse bedrijf wil nog dit jaar de eerste publieke test houden met dit supersnelle vervoerssysteem en heeft wereldwijd al tientallen routes op het oog. Er wordt ook gekeken naar een verbinding in Nederland.

ANP
6 June 2017 13:46Gewijzigd op 16 November 2020 10:43
De eerste hyperloop testfaciliteit van Europa. Een 30 meter lange testbuis om op lage snelheid het futuristische vervoersysteem te testen. beeld ANP
De eerste hyperloop testfaciliteit van Europa. Een 30 meter lange testbuis om op lage snelheid het futuristische vervoersysteem te testen. beeld ANP

Dinsdag presenteerde Hyperloop One in Amsterdam negen mogelijke Europese routes. Die zijn bedacht door de halvefinalisten van een speciale wedstrijd die het bedrijf had uitgeschreven. De Nederlandse inzending betreft een rondje langs Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad.

Een hyperloop is een gesloten buis, waar een capsule doorheen schiet. Door lage luchtweerstand kan de capsule hoge snelheden bereiken, van meer dan 1000 kilometer per uur. Ook minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) was bij de presentatie aanwezig. Ze zei „enthousiast” te zijn over de plannen.

Het idee voor het Nederlandse hyperloopnetwerk komt van een team van scholieren uit Alphen aan den Rijn, bijgestaan door een vader die voor TNO werkt. Uit de Europese voorstellen en 26 andere inzendingen uit de rest van de wereld kiest een jury van Hyperloop One deze zomer twaalf finalisten. Het is de bedoeling dat op een of twee van die routes of op plekken die het bedrijf zelf al op het oog had vervolgens in 2018 of 2019 de eerste bouwwerkzaamheden beginnen.

Het Amerikaanse Hyperloop One geldt als een geduchte concurrent van de Delftse studentenstart-up Hardt. Minister Schultz was vorige week nog bij de opening van Europa’s eerste hyperlooptestfaciliteit van Hardt op de campus van de TU Delft. Hyperloop One heeft echter al langer een veel langere testbaan in de woestijn van Nevada. De Amerikanen lopen naar eigen zeggen „jaren voor” op hun rivalen.

Schultz laat momenteel onderzoeken of er ook een uitgebreider testtraject in Nederland kan komen. De verkennende studie daarover is naar verwachting over een maand klaar. De bewindsvrouw heeft nog niet gezegd met welk van de genoemde partijen ze daarvoor eventueel in zee zou willen gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer