Politiek

Pechtold bekritiseerd vanwege „over tafel trekken” van Segers

D66-leider Pechtold heeft dinsdag kritiek van CDA, VVD, PvdA en SGP gekregen vanwege de manier waarop hij, aldus CDA-leider Buma, CU-voorman Segers vorige week in een aftastend gesprek over coalitievorming probeerde „over tafel te trekken.”

Redactie politiek
31 May 2017 11:41Gewijzigd op 16 November 2020 10:40

Op zo’n manier met andere politieke partijen omgaan, vindt Buma „niet kunnen”, zei de CDA-leider dinsdag in het Kamerdebat over de formatie. De Kamer debatteerde over het eindverslag van informateur Schippers, waarin zij adviseert PvdA’er Tjeenk Willink een nieuwe informatiepoging te laten doen.

Pechtold had Segers geen onmogelijke voorwaarden mogen stellen nog voor de officiële onderhandelingen waren begonnen, stelde Buma; al helemaal niet omdat het gewetenskwesties betrof. Hierdoor heeft de D66-leider niet slechts de ChristenUnie gebruuskeerd, maar ook de verhoudingen binnen het zogeten motorblok van VVD, CDA en D66 geschaad. Temeer daar Pechtold na het gesprek met Segers het voorstel van Rutte en Buma om nog eens met alle vier de partijen om de tafel te gaan, afwees. Buma: „Ik wil daar heel eerlijk over zijn: zo bouw je geen vertrouwen.”

Pechtold verweerde zich met de opmerking dat twistpunten als stervenshulp bij voltooid leven niet alleen voor de ChristenUnie, maar ook voor zijn partij „gewetenskwesties” betreffen. Hij zei zich niet te herkennen in het beeld dat hij vorige week met allerlei eisen zou zijn gekomen. Volgens hem wist zowel D66 als ChristenUnie dat het om een inhoudelijk gesprek zou gaan.

In het Kamerdebat van dinsdag oefenden ook andere partijen kritiek op de handelwijze van D66. Zo gaf VVD-leider Rutte aan dat hij „vorige week een wenkbrauw optrok” toen hij zag „hoe snel een van de mogelijke combinaties voor een kabinet met een meerderheid in beide Kamers van de Staten-Generaal van tafel is gehaald.”

Ook PvdA-leider Asscher kritiseerde het feit dat aan Segers al „toezeggingen of bewegingen” gevraagd zijn „die normaal pas in de onderhandelingen zelf plaatsvinden.” Volgens hem was Segers „niet alleen een pauzeact, maar zelfs een pauzeact die niet eens het podium op mocht voordat hij weer weg moest.”

SGP-leider Van der Staaij laakte het feit dat D66 „veel tegenstrijdige signalen heeft afgegeven” over eventuele samenwerking met de ChristenUnie. Zo zei Pechtold vorige week enerzijds dat hij onderhandelen met de ChristenUnie „ongewenst” vond, maar adviseerde hij anderzijds zijn fractie positief over het starten van een gesprek. Van der Staaij: „Waar is de doorzichtigheid, de transparantie, waarop D66 altijd zo tuk is?”

SP-leider Roemer vroeg Buma nog maar eens of de CDA-voorman bereid is na te denken over een coalitie over links, zonder de VVD. Maar deze coalitie kan Roemer beter uit zijn hoofd zetten, gaf Buma aan. Roemers droomcoalitie staat in huize Buma inmiddels bekend als „Buma en de zeven dwergen”, aldus de CDA-leider. Volgens hem is het overigens ook „hooghartig” geweest dat de Haagse politiek in 2012 de vorst buiten de formatie plaatste. „De Kamer dacht: Dat lossen we zelf wel op. Maar nu komen we er niet meer uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer