Brussel akkoord met fusie oliedienstverleners
De Europese Commissie ziet geen bezwaren tegen de vorig jaar aangekondigde overname van de Amerikaanse oliedienstverlener Baker Hughes door industriereus General Electric (GE). Dat maakte de concurrentiewaakhond in Brussel woensdag bekend.
Beide bedrijven bieden wereldwijd technische diensten aan bij het opsporen en ontginnen van olievelden. Op sommige deelterreinen beconcurreren zij elkaar, maar die overlap is volgens de Europese Commissie relatief beperkt. Er blijft voor klanten ook na de fusie genoeg te kiezen over. Brussel gaat dan ook zonder voorwaarden te stellen akkoord.
Door de samenvoeging van Baker Hughes met de energiedivisie van GE ontstaat een nieuw, beursgenoteerd bedrijf met een gecombineerde omzet van 32 miljard dollar. GE krijgt daarin een meerderheidsbelang van 62,5 procent. De rest komt in handen van de huidige aandeelhouders van Baker Hughes, die bovendien onderling 7,4 miljard dollar in contanten mogen verdelen.
De fusie is mede ingegeven door de al geruime tijd zwakke marktomstandigheden in de oliebranche. Door de aanhoudend lage prijzen zijn veel olieconcerns terughoudend met investeringen.