Leger Israël meldt einde operatie in Rafah
De Israëlische strijdkrachten hebben maandagavond gezegd dat de grootschalige operatie in het zuiden van de Gazastrook ten einde is. Eerder op de dag was al te zien dat de Israëlische manschappen zich terugtrokken uit het Palestijnse vluchtelingenkamp in Rafah.
Operatie Regenboog duurde zeven dagen en kostte volgens de betrokken Israëlische commandant Zakai aan 41 „terroristen” het leven. Bovendien sprak hij van twaalf ongewapende burgerslachtoffers.
De militaire operatie was gericht op het definitief voorkomen van wapensmokkel tussen de Gazastrook en Egypte. In totaal vonden de Israëliërs drie tunnels die voor de grensoverschrijdende wapensmokkel zouden zijn gebruikt.
De militaire actie leidde tot grote internationale kritiek op vooral de verwoesting van Palestijnse huizen. Die moesten volgens de Israëliërs wijken, omdat de bufferzone langs de grens verbreed moest worden.
Zakai zei maandagavond tegen de krant Ha’aretz dat er 56 woningen zijn vernield. Volgens de VN-organisatie die zich op de Palestijnse vluchtelingen richt, zijn het er zeker 180. Vele honderden Palestijnen raakten dakloos.
Zo’n 35.000 mensen liepen maandag mee in de begrafenisstoet voor zestien van de slachtoffers van het Israëlische offensief.
Het heeft dagen geduurd voordat de bewoners van de wijk Tel Sultan, waar het leger het meest actief is geweest, de lichamen van de slachtoffers konden bereiken. De islam schrijft voor dat de doden binnen een etmaal begraven moeten worden. De lichamen hebben in de tussentijd in een koelcel gelegen die normaal voor groenten wordt gebruikt.
Het Israëlische leger heeft zich teruggetrokken uit Tel Sultan, waar de ravage enorm is. Veel gebouwen zijn beschadigd, de riolering is overgestroomd en de wijk zit nog steeds zonder water en licht. Tientallen auto’s zijn door tanks verpletterd. Kassen aan de rand van Tel Sultan liggen in puin.