Onzekerheid troef voor kerk India
Hoewel christenen in India in sommige deelstaten hun leven niet zeker zijn, kunnen ze elders in redelijke vrijheid leven. „De grondwet garandeert godsdienstvrijheid. Toch blijft de kerk kwetsbaar.”
De Poona Faith Community Church (PFCC) is een van de christelijke kerken in het 1,2 miljard inwoners tellende India. Christenen vormen slechts een heel kleine minderheid van de bevolking. „Ons kerkverband telt 39 gemeenten”, legt een predikant van de PFCC uit, die onlangs een bezoek bracht aan Nederland. „De gemeenten zijn vanaf 1870 ontstaan uit het werk van Schotse zendelingen. Ze zijn verspreid over Noordoost-India en de buurlanden Nepal en Bhutan.”
Hoewel het in het deel van India waar hij woont veilig is voor christenen, blijft de predikant toch liever anoniem. „Vanuit het perspectief van een christen bezien, is de situatie onzekerder geworden sinds het aantreden van de door premier Modi geleide hindoeïstische partij in 2014. Daarom ben ik voorzichtig.”
De predikant komt oorspronkelijk uit Bengalen, een Indiaas gebied waar wel sprake is van geweld tegen christenen. „Je ziet dat de media een grote rol spelen bij het ontstaan van geweld. Zodra in kranten of op internet negatieve berichten verschijnen over christenen, heeft dat onmiddellijk effect. Kerken worden in brand gestoken, zelfs de politie werkt dan mee.”
Hoewel er in het noordoosten van India geen sprake is van dergelijke geweldsuitbarstingen, zijn er wel andere negatieve ontwikkelingen, aldus de predikant. „Sinds het aantreden van de regering-Modi probeert de overheid de plaats van christenen in de samenleving terug te dringen. Je ziet dat mensen gedwongen worden zich te bekeren tot het boeddhisme of tot de islam. Daar treedt de overheid niet tegen op, terwijl als een hindoe christen wil worden er vaak een enorme rel ontstaat. De grondwet garandeert godsdienstvrijheid, je kunt je in theorie straffeloos tot een andere godsdienst bekeren, maar toch zijn christenen kwetsbaar.”
Een ander probleem waar christenen in India mee te maken hebben, vormt de structurele achterstelling van deze bevolkingsgroep. De predikant daarover: „De overheid weigert bepaalde tegemoetkomingen aan christenen, zoals schoolgeld of een studiebeurs. Dat speelt ook in onze regio. Er wordt op overheidsformulieren telkens opnieuw gevraagd om naam, adres, woonplaats, leeftijd én religie. En daar word je op gepakt. Als je je registreert als christen, krijg je geen beurs. Maar zeg je om dat te voorkomen dat je boeddhist of hindoeïst bent, dan kun je worden aangeklaagd voor fraude. Of je kind kan later als het volwassen is, het verwijt krijgen dat het zich van het hindoeïsme tot het christendom heeft bekeerd, met alle gevolgen van dien.”
De predikant vindt dat christenen in dit soort zaken geen leugentje om bestwil moeten gebruiken. „Je mag Christus niet verloochenen om materiële belangen. Ik draag liever de smaad van Christus. Maar ik kan me voorstellen dat anderen geen uitweg zien. Ik kan eventueel zelf schoolgeld betalen, maar voor de meeste mensen geldt dat niet. Zij zijn afhankelijk. Als ze systematisch gediscrimineerd worden is het heel lastig om te overleven.”
Voor de korte termijn verwacht de predikant geen verdere achterstelling van christenen in India. „In 2018 zijn er weer verkiezingen. De partij van premier Modi zal tot die tijd geen nieuwe antichristelijke activiteiten ondernemen. Dat kan de herverkiezing van Modi in gevaar brengen, zeker als de media hem verwijten dat hij de instabiliteit aanwakkert.”
Tegelijkertijd is de situatie voor christenen in India reden om de toevlucht te nemen tot God, aldus de predikant. „We leefden lange tijd comfortabel in het noordoosten van India. Nu zien we dat het waar kan worden wat Jezus zei: „Ze hebben Mij vervolgd, ze zullen ook u vervolgen.” Tegelijk volgt er: „Maar heb goede moed.” Vervolging zal er altijd zijn en zij zal in het laatste der dagen toenemen. Daar moeten we op voorbereid zijn. We moeten door lijden ingaan.”
>>rd.nl/christenvervolging
Hindoeïstische regering
De hindoenationalistische regering van de Bharatiya Janatapartij (BJP) is sinds 2014 aan de macht in India. De partij heeft een absolute meerderheid in het parlement.
Van de 1,2 miljard inwoners van India is volgens officiële statistieken 79 procent hindoe. Premier Narendra Modi voert, daartoe aangespoord door radicale hindoes, een sterk prohindoeïstische koers. De positie van minderheidsreligies staat daardoor onder druk.
Tegelijkertijd is de instabiliteit in het land sinds 2014 toegenomen door afnemende economische groei, uitblijvende economische hervormingen en de dalende koers van de Indiase munt, de roepie.