Koninklijk Huis

Prinses buiten familie door huwelijk

De Japanse prinses Mako heeft zich verloofd met een oud-klasgenoot. De 25-jarige Mako, de oudste dochter van prins Akishino en prinses Kiko, trouwt waarschijnlijk volgend jaar.

L. Vogelaar
24 May 2017 09:14Gewijzigd op 16 November 2020 10:37
Prinses Mako bij het verlaten van haar huis in Tokyo, vorige week dinsdag. Nu nog in auto met privéchauffeur. Het is een van de voorrechten die ze kwijtraakt als ze haar titel opgeeft. beeld AFP, Jiji Press
Prinses Mako bij het verlaten van haar huis in Tokyo, vorige week dinsdag. Nu nog in auto met privéchauffeur. Het is een van de voorrechten die ze kwijtraakt als ze haar titel opgeeft. beeld AFP, Jiji Press

Mako is verloofd met Kei Komuro. Hij is eveneens 25 jaar en leerde de prinses kennen tijdens hun studententijd. Het keizerlijk hofagentschap bevestigde de verloving van Mako, en haar aanstaande man stelde zich al kort aan de pers voor, zonder vragen te willen beantwoorden.

Volgens ingewijden leerden Mako en Kei elkaar zo’n vijf jaar geleden kennen toen ze beiden studeerden aan de International Christian University in Tokio. Ze ontmoetten elkaar in een restaurant. Komuro, die nu op een advocatenkantoor werkt, zou al zijn voorgesteld aan Mako’s vader, de jongere broer van kroonprins Naruhito.

De prinses is de eerste van de vier kleinkinderen van keizer Akihito (83) die in het huwelijksbootje stapt. Zodra Mako haar jawoord heeft gegeven, staat ze volgens de Japanse wet buiten de keizerlijke familie. Niet dat ze wordt verstoten en dat het contact wordt verbroken, maar ze verliest wel haar titel.

Dat overkwam in 2005 ook de enige zus van haar vader, Sayako, toen die met stedelijk ontwerper Kuroda Yoshiki trouwde. Opeens had ze geen privéchauffeur meer en moest ze zelf gaan koken en boodschappen doen.

De wet die dit bepaalt, geldt alleen voor vrouwen. Mannen kunnen met een niet-adellijke dame trouwen zonder hun titel te verliezen. Keizer Akihito deed dat, en zijn beide zonen ook. Hun vrouwen traden toe tot de keizerlijke familie.

De rigoureuze maatregel die Japanse prinsessen hun positie ontneemt als ze voor een burger vallen, staat overigens al wel enige tijd ter discussie. De traditie is streng, maar niet alles is onbespreekbaar. Zo gaf de bejaarde keizer vorig jaar augustus in een ongebruikelijke televisietoespraak aan afstand te willen doen van de troon in plaats van tot zijn overlijden in het ambt te blijven. Een adviescommissie van de regering reageerde daar in december vorig jaar positief op. Het kabinet keurde het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, vrijdag goed. Volgens de regering zou Akihito’s 85e verjaardag in december 2018 een goed moment zijn voor de abdicatie. De laatste Japanse keizer die troonsafstand deed was Kokaku in 1817. Precies twee eeuwen geleden.

Mako’s verloving zorgt in Japan voor ongerustheid, want de kans op een mannelijke troonopvolger wordt erdoor verkleind. Na Mako’s vertrek telt de keizerlijke familie officieel nog maar achttien leden, onder wie veertien vrouwen. Zeven van de achttien zijn ongetrouwd.

Van de zeven familieleden onder de dertig jaar zijn er zes vrouw. De enige man is de tienjarige Hisahito, Mako’s broer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer