Buitenland

CIA-directeur besprak inmenging met Moskou

Toenmalig CIA-directeur John Brennan heeft de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar besproken met Moskou. Hij kaartte de kwestie naar eigen zeggen aan bij Aleksander Bortnikov, het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB.

ANP/RTR
23 May 2017 17:06Gewijzigd op 16 November 2020 10:37

Brennan zei tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden dat er in zijn ogen geen twijfel over bestaat dat Rusland zich vorig jaar op „schaamteloze” wijze heeft bemoeid met de verkiezingen. „Ze deden dat ondanks onze krachtige protesten en uitdrukkelijke waarschuwingen het niet te doen.”

De oud-chef van de buitenlandse inlichtingendienst stelde dat hij vermoedelijk de eerste Amerikaanse functionaris was die de vermeende bemoeienis besprak met Moskou. Hij waarschuwde Bortnikov begin augustus dat de relatie met Washington onder druk zou komen te staan door dergelijke praktijken.

De FSB-baas ontkende tijdens het gesprek dat Moskou probeerde de stembusgang te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump. Brennan informeerde daarna president Barack Obama en andere topfunctionarissen over zijn bevindingen.

De voormalige spionnenchef verklaarde ook „informatie en inlichtingen” te zijn tegengekomen over „contacten en interacties” tussen Russische functionarissen en Amerikanen die waren betrokken bij de campagne van Trump.

Volgens Brennan waren de gegevens van een dusdanige aard dat de federale recherche FBI uit zou moeten zoeken of sprake was van een samenzwering. Hij weigerde in detail te treden, omdat het gaat om geheime informatie.

Niet alleen Brennan werd dinsdag gehoord. De chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Dan Coats, werd door een Senaatscommissie aan de tand gevoeld over een nieuwsbericht van de krant Washington Post.

De krant had geschreven dat Coats door Trump was gevraagd te ontkrachten dat er bewijs was van heimelijke samenwerking met de Russen. Zowel Coats als NSA-baas Michael Rogers weigerde volgens het bericht gehoor te geven aan dat verzoek.

De inlichtingenbaas wilde voor de Senaatscommissie niet op de kwestie ingaan. Hij stelde het niet gepast te vinden een boekje open te doen over gesprekken met de president. Coats sprak echter ook niet tegen een dergelijk verzoek van de president te hebben gekregen.

Een woordvoerder van het Witte Huis, die anoniem wilde bleven, stelde dat tijdens de hoorzittingen is gebleken wat de regering al langer beweert: „Dat er ondanks een jaar aan onderzoeken nog steeds geen bewijs is van samenwerking tussen Rusland en Trump.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer