Griekenland rekent op vers geld uit noodfonds
Griekenland krijgt „als alles goed gaat” maandag groen licht voor geld uit het EU-noodfonds. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel voorafgaand aan een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Zij moeten daar toestemming voor geven.
Nu het Griekse parlement donderdag heeft ingestemd met een reeks nieuwe, pijnlijke ingrepen in onder meer de pensioenen en belastingen, rekent premier Alexander Tsipras op zijn geldschieters. Het land heeft in juli zo’n 7 miljard euro nodig voor de aflossing van een aantal leningen. „Het Griekse volk heeft een akkoord verdiend”, beaamde de nieuwe Franse minister Bruno Le Maire.
Maar ook over het Griekse schuldvraagstuk discussieert de eurogroep. De schuld zal dit jaar volgens de jongste verwachtingen 178,8 procent van het bruto binnenlands product bedragen. De Grieken willen schuldverlichting.
Dijsselbloem zei daar wel „een deal” over te verwachten maandag, maar „dat wordt niet de definitieve deal”. „Een definitief besluit over mogelijke schuldverlichting wordt pas aan het eind van het lopende steunprogramma, volgend jaar, genomen.”
Nederland en Duitsland willen eerst dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financieel gaat deelnemen in het lopende Griekse steunprogramma sinds 2015. In ruil voor vergaande bezuinigingen en hervormingen is er maximaal 86 miljard euro aan leningen beschikbaar. Dat wil het IMF echter alleen overwegen als de eurolanden duidelijk maken hoe ze het probleem van de volgens het IMF onhoudbare schuld denken te gaan aanpakken.