Brussel: Nederlanders hebben te hoge schuld
Nederland voldoet „in grote lijnen” aan het in de EU afgesproken economische beleid, maar er blijft het een en ander schorten. Zo moet de regering meer doen om de doorstroming van tijdelijk naar vast werk op de arbeidsmarkt te stimuleren. Ook is het „van essentieel belang om de zeer hoge schuld van de huishoudens aan te pakken”.
Dat staat in aanbevelingen die de Europese Commissie maandag in Brussel presenteerde. Daarin analyseert de commissie hoe het beleid per land is uitgevoerd en gidst ze de lidstaten de goede kant op voor de komende twaalf tot achttien maanden.
Brussel tikt Den Haag op de vingers over de aanpak van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente. „De in 2015 aanbevolen intensivering is achterwege gebleven.” Ook het omvangrijke, aanhoudende overschot op de lopende rekening vindt Brussel een probleem.
De commissie raadt de regering verder aan meer geld uit te geven om investeringen in onderzoek en ontwikkeling aan te trekken. Ook moet het pensioenstelsel transparanter, eerlijker voor alle generaties en schokbestendiger worden. Kritiek heeft Brussel nog steeds over de ontwikkeling van de particuliere huurmarkt, die wordt gehinderd door subsidies in andere subsectoren van de woningmarkt.
In de EU gaat het verder economisch heel goed. EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken): „De EU groeit en zal deze positieve trend ook in 2018 voortzetten, voor het zesde jaar op rij.” Het werkloosheidspercentage is het laagste sinds 2009 en in sommige landen is het investeringspeil hoger dan voor de economische crisis.