Binnenland

Acceptgiro hoeft nog niet bij het oud papier

Dat de digitale revolutie de acceptgiro over een paar jaar de nek omdraait, staat wel vast. Maar de lichtgele betaalkaart van papier houdt het toch langer vol dan tot voor kort nog was verwacht.

Marcel ten Broeke
18 May 2017 07:44Gewijzigd op 16 November 2020 10:34
beeld ANP, Olaf Kraak
beeld ANP, Olaf Kraak

Ook na 1 januari 2019 kan er –voorlopig– mee worden betaald. En dat is goed nieuws voor eenieder die overboekingen noodgedwongen (want geen internet) of bij voorkeur met dat papiertje doet. Naast ouderen, die nog relatief vaak gebruik maken van de acceptgiro, zullen ook goede doelen de onlangs gemaakte keuze van banken verwelkomen om het besluit terug te draaien dat de acceptgiro per 1 januari 2019 verdwijnen moest. Want dat is wat De Nederlandsche Bank in 2012 nog had bepaald. Overigens wat dat geen rare keuze. Door de opmars van internetbankieren is het gebruik van de papieren acceptgiro sinds de eeuwwisseling namelijk flink teruggelopen. Heel even was er zelfs sprake van dat de acceptgiro al in 2014 zou ophouden te bestaan.

Daling

Betaalden Nederlanders in 2001 nog 243 miljoen rekeningen per acceptgiro, in 2016 waren dat er nog slechts 19 miljoen. In de laatste twaalf maanden bedroeg de daling opnieuw ruim 20 procent.

Dat er vorig jaar ”slechts” 19 miljoen papieren acceptgiro’s door banken werden verwerkt, wil niet zeggen dat er evenzoveel papieren acceptgiro’s door Nederlandse brievenbussen schoven. Het aanbod van acceptgiro’s als betaalmogelijkheid door bedrijven en instellingen ligt nog altijd vele malen hoger. Veel van die aangeboden papieren betaalkaarten worden echter niet door consumenten ondertekend en vervolgens op de post gedaan, maar online afgehandeld, zegt persvoorlichter Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. „Uit cijfers van de zeven grootste Nederlandse banken over 2016 is gebleken dat 89 procent van de acceptgiro’s door de ontvangers via –al dan niet mobiel– internetbankieren werd betaald en slechts 11 procent op papier.”

Toch wordt de acceptgiro ook steeds minder als betaalmiddel aangeboden. In de ‘nieuwe economie’ is zijn plaats langzaam maar zeker ingenomen door digitale betaalmethoden zoals iDEAL. Van alle internetwinkels biedt slechts 4 procent de acceptgiro überhaupt nog als betaalmethode aan.

Dat digitale betaalmethoden de acceptgiro op termijn definitief van de markt drukken, staat daarmee al wel vast. En dus breekt volgens Beugel vanzelf het moment aan „dat het voor alle betrokkenen niet meer loont” om de duurdere en meer milieuonvriendelijke papieren acceptgiro nog in de lucht te houden en zal hij dus wordt afgeschaft. „Maar dat moment zal door banken ruim van tevoren bekend worden gemaakt.”

Het besluit om de eerder bepaalde einddatum voor de acceptgiro van 1 januari 2019 los te laten, werd afgelopen maand genomen op grond van een rondgang die de Betaalvereniging eind 2016 maakte langs onder meer seniorenorganisatie ANBO, de Consumentenbond, brancheorganisaties voor goede doelen en grote incassanten zoals de Belastingdienst, energiemaatschappijen en zorgverzekeraars.

Senioren

Daaruit bleek dat vooral senioren en sociaal kwetsbare bevolkingsgroepen (mensen met een beperking en mensen die geen internet hebben) nog altijd veel belang hechten aan de papieren acceptgiro.

Ook goede doelen maken er (als incassanten) nog volop gebruik van. Veel donateurs gebruiken de acceptgiro om een eenmalige of extra gift te doen. Volgens Goede Doelen Nederland was de acceptgiro recent nog goed voor 10 miljoen betalingen per jaar.

„Ook goede doelen gaan de overstap maken”

Als digitale opvolger van de papieren acceptgiro zijn er verschillende bedrijven op de markt actief. Een daarvan is AcceptEmail, dat naar eigen zeggen 95 procent van de markt in handen heeft. Dit bedrijf regelt dat organisaties betaalverzoeken (zoals rekeningen en herinneringen) via e-mail of sms kunnen versturen naar hun klanten, die deze dan vervolgens via internetbankieren betalen. Volgens woordvoerder Claudia op den Velde zijn veel bedrijven en organisaties allang druk doende hun papieren facturatie om te zetten in een goedkoper en milieuvriendelijker digitaal facturatieproces. Zo zit bij belastingaanslagen of nota’s van de gemeente Tilburg al vanaf 1 januari 2017 geen acceptgiro meer. Goede doelen maken volgens haar nog geen onderdeel uit van die digitale revolutie. „Die zijn jammer genoeg een stuk behoudender. We doen wel wat kleinere dingen voor goede doelen, maar voor hun donaties hangen zij nog wel heel erg aan papier.” Wat dat precies is, weet Op den Velde niet. „Misschien worden een e-mail met een betalingsverzoek sneller gedeletet dan dat een brief met een aangehechte acceptgiro versnipperd wordt. Ook zal meespelen dat het gemakkelijker is een postadressenbestand up-to-date te houden dan e-mailadressen. Een verstuurde brief komt dus ook wat vaker aan dan een verstuurde e-mail.” Op termijn ziet Op den Velde echter ook goede doelen de overstap wel maken naar digitale donatie. „Ik denk dat je uiteindelijk wel moet. Dat een steeds kleiner wordende groep ouderen liever met papier betaalt is natuurlijk prima, maar voor de meeste mensen is betalen via je pc of je mobiele telefoon sneller en gebruiksvriendelijker.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer