Kroonjaar voor Griekse prins Pavlos
Na koning Willem-Alexander treedt er opnieuw iemand toe tot de pool van koninklijke vijftigers. Dat gebeurt zaterdag. Kroonprins Pavlos van Griekenland viert die dag zijn vijftigste verjaardag. Hij is een kroonprins die –naar alle waarschijnlijkheid– nooit koning zal worden.
Een filmpje van een fietsende kroonprins Pavlos door Den Haag. Kroonprinses Marie-Chantal postte de beelden van haar echtgenoot op Instagram, daags na het verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander. Het Griekse kroonprinselijk paar was samen met andere koninklijke gasten uitgenodigd voor het feest. Dat Pavlos en Marie-Chantal op de gastenlijst van koning Willem-Alexander stonden, mag geen verrassing heten. Het Nederlandse koningspaar is al jaren bevriend met het Griekse kroonprinselijk paar.
Neef Felipe
Wie is kroonprins Pavlos? Hij is de oudste zoon van de Griekse oud-koning Constantijn en koningin Anne-Marie. Pavlos is tweede kind in een rij van vijf. Hij heeft een oudere zus, Alexia (1965), en na hem volgen prins Nikolaos (1969) en de twee nakomertjes prinses Theodora (1983) en prins Philippos (1986).
Pavlos wordt geboren in Athene, maar verhuist nog voor zijn eerste verjaardag met zijn ouders en zus naar Rome (zie ”Griekse royals leven jaren in ballingschap”). Als hij zeven jaar is, verhuist de Griekse familie naar Londen en daar gaat Pavlos naar het Hellenistisch College, een Griekse school die door zijn ouders is opgericht.
De Griekse kroonprins volgt onder meer de officiersopleiding van Sandhurst en schopt het tot luitenant in het Britse leger. Daarna studeert hij rechten aan Georgetown University in Washington. In deze periode deelt hij een flat met zijn neef, kroonprins Felipe, de huidige koning van Spanje.
Vanaf 1995 werkt Pavlos in de financiële wereld, bij investeringsbanken en beleggingsfondsen, en in 2002 begint hij voor zichzelf. De kroonprins is mede-eigenaar van Ortelius Capital Partners LLC, een beleggingsfonds.
Vijf kinderen
Pavlos is inmiddels al ruim twintig jaar gelukkig getrouwd met de Amerikaanse miljardairsdochter Marie-Chantal Miller. Op hun bruiloft, op 1 juli 1995, wemelt het van de koninklijke genodigden, onder wie koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië.
Saillant detail: na de huwelijksreis van het kersverse kroonprinselijk paar blijkt dat het huwelijk niet geldig is volgens de Britse wet, aangezien de geloften niet in het Engels zijn uitgesproken, maar in het Grieks. Pavlos en zijn echtgenote zetten dit recht op het gemeentehuis van Paddington, waar zij elkaar alsnog in het Engels trouw beloven.
Pavlos en Marie-Chantal krijgen samen vijf kinderen: Maria Olympia (20), Constantijn Alexios (18), Achilles Andreas (16), Odysseus Kimon (12) en Aristidis Stavros (8). Het gezin woont in een riante stadsvilla in Londen en heeft daarnaast een groot buitenhuis in eigendom.
Kroonprinses Marie-Chantal timmert aan de weg als ontwerpster van luxe kinderkleding. De prinses zet in 2000 het kinderkledinglabel ”Marie-Chantal” op. Ze heeft een succesvolle webshop, vier eigen winkels en verkooppunten in twintig landen. En royal fans: de Zweedse prinses Estelle en haar nichtje Leonore worden regelmatig in een ontwerp van Marie-Chantal gezien.
Sociale media
Dat het Griekse kroonprinselijk gezin onderdeel is van een bijzondere familie, mag duidelijk zijn. Aan de andere kant gedragen ze zich in het dagelijks leven niet anders dan een willekeurig welgesteld gezin.
Waar de meeste koningshuizen weinig over hun privéleven delen, doen Pavlos en Marie-Chantal dat redelijk royaal. Via sociale media geven ze graag een inkijkje in de prinselijke keuken. Als trotse vader van vijf plaatst Pavlos foto’s van zijn kinderen. Of ze nu een zwemdiploma hebben gehaald, in het café wat drinken, of per auto ergens heenrijden; de Griekse kroonprins laat zijn volgers vaak meegenieten van zijn gezinsgeluk.
Dat Pavlos en Marie-Chantal een goed huwelijk hebben, lijdt geen twijfel. Pavlos twittert af en toe liefdesverklaringen aan het adres van zijn vrouw. Marie-Chantal noemt haar echtgenoot in een interview een „geweldige man, een fantastische vader, mijn beste vriend en een ontzettende lieverd.”
Hoe de toekomst er voor het Griekse kroonprinselijk gezin uit zal zien, is onbekend. De kans dat Pavlos ooit koning van Griekenland wordt is nihil, hij is alleen kroonprins in naam. Toch bepaalt zijn afkomst de wijze waarop de bijna-vijftiger in het leven staat. „Toen ik opgroeide, was het me heel duidelijk dat ik lid was van een koninklijke familie en later een potentiële functie zou kunnen hebben”, verklaart hij in een interview. „De vraag was wanneer, hoe en wat als? We hebben als familie een manier moeten vinden om gewone burgers te zijn en toch het Griekse doel te dienen. Dat zijn we aan ons land verplicht.”
>>rd.nl/konhuis
Goede vriendschap met Oranjes
Het Griekse kroonprinselijk paar behoort tot de vriendenkring van het Nederlandse koningspaar. Dat koning Willem-Alexander en kroonprins Pavlos leeftijdsgenoten zijn, speelt ongetwijfeld een rol, maar de banden tussen het Griekse en het Nederlandse vorstenhuis dateren al van vroeger tijden.
De ouders van kroonprins Pavlos, koning Constantijn en koningin Anne-Marie, kunnen het goed vinden met de Nederlandse koninklijke familie. Zo was prinses Juliana in 1946 een van de peettantes van koningin Anne-Marie. En koning Constantijn is een peetoom van prins Constantijn, de jongste zoon van koningin Beatrix. Het Griekse koningspaar behoorde in 2001 tot de bruiloftsgasten van prins Constantijn met prinses Laurentien en woonde een jaar later ook het huwelijk bij van kroonprins Willem-Alexander en Máxima in Amsterdam.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren op hun beurt als kroonprinselijk paar in 2010 bij het huwelijk van prins Nikolaos en de Zwitserse Tatiana Blatnik op het Griekse eiland Spetses.
Het Nederlandse koninklijk gezin was eerder dit jaar te gast op een Londense bruiloft met Griekse connecties. Ook vierden ze vorige maand in Griekenland –in een orthodoxe kerk– Pasen met koning Constantijn en koningin Anne-Marie. Dat Griekenland bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima geliefd is, blijkt ook uit het feit dat zij in het Zuid-Griekse Kranidi een vakantievilla kochten.
Griekse royals leven jaren in ballingschap
De vader van kroonprins Pavlos, koning Constantijn II, was de laatste koning van Griekenland. De nu 76-jarige Constantijn verhuisde in 1967 met zijn vrouw koningin Anne-Marie (70) van Athene naar Rome. Van een vrijwillige verhuizing was echter geen sprake. Het Griekse koningspaar vluchtte noodgedwongen naar de Italiaanse hoofdstad. In 1974 verhuisde het koninklijk paar opnieuw. Nu naar Londen. Daar was koning Constantijn jarenlang een succesvol zakenman. Het doet niets af aan de bittere realiteit: Constantijn en Anne-Marie leven er tot 2013 in ballingschap.
Reden? Griekenland verkeert halverwege de jaren zestig in een politieke crisis, die uitmondt in een militaire staatsgreep. Is het politieke klimaat onder het bewind van Constantijns vader, koning Paul I, tot 1964 redelijk stabiel, vanaf dat moment keert het tij. Er heerst politieke onrust in Griekenland als Constantijn op 6 maart 1964 zijn vader na diens dood opvolgt. Het huwelijk van de jonge koning met de 18-jarige prinses Anne-Marie van Denemarken, een zus van de Deense koningin Margrethe II, zorgt niet voor een omkeer.
Oorzaak? Koning Constantijn heeft een turbulente relatie met zijn minister-president George Papandreou. Ze raken verstrikt in een hevig conflict over het aanblijven van bepaalde legerofficieren. In 1965 ontslaat koning Constantijn de socialistische regering van Papandreou.
Achternaam
Verschillende Griekse politici roeren zich. Heeft hun koning het recht om een regering te ontslaan die een parlementaire meerderheid achter zich heeft? Langdurige kabinetscrises en onlusten zijn het gevolg.
Voor de geplande verkiezingen in mei 1967 gaat het mis. Op 21 april pleegt een groep officieren een staatsgreep. De nieuwe premier wordt kolonel Georgios Papadopoulos. In december komt koning Constantijn in verzet tegen de militaire junta, maar zijn opzet mislukt. Ook kan de koning niet meer op steun en sympathie van het Griekse volk rekenen. De koninklijke familie wordt het land uitgezet. Ze vlucht naar Rome.
De kolonels heffen de grondwet op, verbieden alle politieke partijen en maken op 1 juni 1973 een einde aan de monarchie. De republiek, met Papadopoulos als president, is echter geen lang leven beschoren. In 1974 wordt de democratie hersteld.
Een terugkeer naar Griekenland zit er echter niet in voor de koninklijke familie. Bij een referendum blijkt dat het Griekse volk Constantijn niet meer vertrouwt. Er rest de koning niets anders dan de uitslag te aanvaarden. Het gezin verhuist naar Londen.
Een rondreis door Griekenland in 1993 doet de koning de das om. De Griekse regering ontneemt hem zijn Griekse staatsburgerschap. Reden? Constantijn weigert een achternaam aan te nemen. En zonder achternaam geen Griekse nationaliteit, stelt de rechter.
Welkome gast
Pas vanaf 2003 kan de familie weer onbeperkt naar Griekenland afreizen. In 2006 vertelt koningin Anne-Marie in een interview ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag: „Ik wil oud worden en sterven in Griekenland en ik wil in Griekenland worden begraven.”
Het koningspaar verhuist daarom in 2013 terug naar Constantijns vaderland. Ze wonen in Porto Cheli op Peloponnesos, het grootste schiereiland van Griekenland.
De kans dat Constantijn ooit nog op de troon komt, is nihil. Mocht de Griekse troon ooit weer aan de familie toebehoren, dan zou kroonprins Pavlos de opvolger zijn.
Constantijn en Anne-Marie blijven daarentegen verschijnen op het koninklijk toneel. Door zijn verwantschap met haast alle Europese vorstenhuizen –koningin Sofia van Spanje is zijn zus en koningin Margrethe van Denemarken is zijn schoonzus– is Constantijn een welkome gast op alle plechtigheden aan de Spaanse, Britse en Scandinavische hoven.