Binnenland

Leraren massaal naar ‘zinloos’ Kamerdebat

Honderden leerkrachten van basisscholen zijn op hun vrije woensdagmiddag naar de Tweede Kamer gekomen in de hoop dat die hun hoge werkdruk zou verlichten. Maar ze kwamen van een koude kermis thuis: daarover wordt niet in de Kamer, maar aan de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie beslist, kregen ze te horen.

ANP
10 May 2017 17:35Gewijzigd op 16 November 2020 10:31

De partijen somden stuk voor stuk begripvol de sombere conclusies op van de laatste onderzoeken naar de overbelasting van leerkrachten in het basisonderwijs. Die is volgens de meeste van hen echter ook niet zomaar uit de wereld. Een deel van het oerwoud aan regels waar leraren over klagen is door scholen zelf opgelegd. En geld voor extra leraren, salarisverhoging of kleinere klassen moet ook nog maar worden gevonden.

De SP, die de laagste onderwijzerslonen wil verhogen, deed verwoede pogingen toch al zaken te doen. Maar de partij stuitte op een gesloten front van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, die over een nieuw kabinet onderhandelen. De Kamer kan niet anders dan de overvolle publieke tribune voorlopig teleurstellen, zei Paul van Meenen (D66). SP’er Peter Kwint wappert volgens het onderhandelende kwartet ook nog eens met een ongedekte cheque.

Een belangrijk deel van de Kamer wil beter waarborgen dat scholen geld voor leraren niet aan andere dingen besteden. Ze willen leraren en ouders het recht geven mee te beslissen over grote uitgaven. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) beloofde daar nog voor de zomer werk van te maken.

Deskundigen stelden maandag dat miljarden voor de leraren verkeerd zijn terechtgekomen. Dat noemt Dekker flauwekul. Hij voelt ook niets voor nader onderzoek, waarvoor de schoolbesturen pleiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer