Veel animo voor bijeenkomsten dodenherdenking
Duizenden mensen waren donderdag aanwezig bij de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam. Ook op honderden andere locaties is stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en diegenen die zijn omgekomen tijdens oorlogssituaties en vredesoperaties in de jaren daarna.
Schrijfster Annejet van der Zijl sprak in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de 4 mei-voordracht uit. Daarbij waren ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig. Die legden iets voor achten een eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hield een toespraak na de kransleggingen voor burgers en militairen die door het oorlogsgeweld zijn omgekomen. „Op een dag als vandaag beseffen we hoeveel slachtoffers de bezetter heeft gemaakt en hoeveel mensen hun leven voor onze vrijheid in de waagschaal stelden”, zei Van der Laan.
De politie van Amsterdam sprak van een waardige herdenking. Wel zijn er elf mensen werden opgepakt, veelal voor kleine vergrijpen.
Een herdenking van omgekomen vluchtelingen in de Protestantse Diaconie Amsterdam verliep zonder incidenten. Initiatiefnemer Rikko Voorberg zei dat er tussen de veertig en vijftig mensen waren gekomen.
De bekendste herdenkingen trokken meer bezoekers dan vorig jaar. Bij de plechtigheid op de Waalsdorpervlakte in Den Haag waren zeker vierduizend mensen. Op de herdenking op de begraafplaats Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen waren volgens de organisatie tussen de 4000 en 5000 mensen afgekomen. Ongeveer 7500 mensen bezochten het museum en het terrein van Kamp Westerbork.