Politiek

Rutte: Snel nieuwe handelsrelatie met Londen

Het is in het belang van Nederland dat de EU snel met het Verenigd Koninkrijk gaat praten over de relatie na de brexit. „We moeten eerst hele goede afspraken maken over de echtscheiding maar zodra daar vertrouwen over is, moeten er ook snel goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige relatie. Over handel, maar ook politiek”, aldus premier Mark Rutte.

ANP
29 April 2017 18:38Gewijzigd op 16 November 2020 10:27
Demissionair premier Rutte in Brussel. beeld ANP
Demissionair premier Rutte in Brussel. beeld ANP

Hij zei dat tijdens de top in Brussel waar de 27 EU-leiders snel en eensgezind hun onderhandelingspositie tegenover de Britten vastlegden, een maand nadat premier Theresa May het Britse uittredingsverzoek officieel in Brussel indiende. Het is nu zaak „kalm en realistisch” te blijven in de „complexe en omvangrijke” onderhandelingen, aldus Rutte.

De rechten van de Nederlanders en andere Europeanen die in Groot-Brittannië wonen, de grens van Ierland met (het Britse) Noord-Ierland en de rekening van de scheiding moeten het eerst worden geregeld. Nederland ziet het liefst dat daar in het najaar al duidelijkheid over is, maar Rutte kon nog niets beloven aan de ongeveer 100.000 Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk.

Daarna komen de toekomstige relaties aan de beurt. Omdat Nederland tot de groep EU-landen met zeer sterke banden met de Britten behoort is dat erg belangrijk , zei Rutte. „Ook voor bedrijven, maar wat het voor hen betekent is nog niet te voorspellen.” Beide onderhandelingsfasen zijn voor Nederland heel belangrijk, benadrukte Rutte.

De premier bracht als speciaal aandachtspunt de Europese begroting naar voren, die fors krimpt als de Britten in 2019 weg zijn. „Het Nederlandse uitgangspunt is: een kleinere unie is een kleinere begroting.” Hoe gaan we daarmee om?, vroeg hij zich af.

Volgens EU-president Donald Tusk ligt er al „een gedetailleerde lijst” klaar met de te beschermen rechten van de betrokken burgers. De Pool noemde het vertoon van eenheid „uniek”. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat dat niet zal veranderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer