Buitenland

EP uit kritiek op Dijsselbloem

Volgens voorzitter Dijsselbloem van de eurogroep en Eurocommissaris Pierre Moscovici herstelt de Griekse economie zich. Deze kwalificatie lokte donderdag in het Europees Parlement (EP) echter felle kritiek uit.

Ruurd Ubels
28 April 2017 10:46Gewijzigd op 16 November 2020 10:26
Dijsselbloem. beeld AFP, Emmanuel Dunand
Dijsselbloem. beeld AFP, Emmanuel Dunand

„De Griekse bevolking stuurt u een boodschap van woede en protest”, reageerde de Griekse conservatieve parlementariër Notis Marias. Dat Griekenland in 2016 een hoger (primair) begrotingsoverschot had dan verwacht, betekent volgens Marias niets. „Griekenland is een sociaal kerkhof met 1,5 miljoen werklozen en waar pensioenen met de helft zijn verlaagd.” Diverse parlementariërs weten de sociaal-economische crisis in Griekenland aan het beleid van bezuinigingen en hervormingen.

„Het beleid van de eurogroep is asociaal”, zei Peter van Dalen, Europarlementariër van de ChristenUnie-SGP. „Het midden- en kleinbedrijf in Griekenland is weggevaagd. De eurogroep moet het roer omgooien. Anders zal het oordeel van de geschiedenis over de manier waarop de eurogroep Griekenland heeft kapotgemaakt, snoeihard zijn.”

De Griekse Europarlementariër Georgios Epitideleios noemde de behandeling door de Europese geldschieters zelfs „een vorm van genocide.”

Dijsselbloem en Moscovici ontkenden de pijnlijke situatie voor de Grieken niet, maar ze gaven de links-populistische regering tegelijk een schouderklopje.

Dijsselbloem: „Er is veel gerealiseerd op het terrein van pensioenhervorming, belastingwetgeving en privatisering. Het begrotingsoverschot toont dat dit beleid vruchten afwerpt.”

Volgens Eurocommissaris Moscovici moet de regering-Tsipras doorzetten. „Dan wordt de Griekse economie in staat gesteld om de bladzijde om te slaan.”

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zei te verwachten dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uiteindelijk zal meedoen aan het derde steunpakket voor Griekenland. Eerder liet het IMF weten dat alleen te doen als de eurolanden de enorme staatsschuld van de Grieken verlichten of (deels) kwijtschelden. Aan het einde van het debat in het Europarlement erkende Dijsselbloem dat schuldverlichting voor de Grieken „onderwerp van gesprek” moet worden.

„Drank en vrouwen”

Als voorzitter van de eurogroep, de gezamenlijke ministers van Financiën van de eurolanden, bood Dijsselbloem geen excuses aan voor zijn zogenoemde ”drank en vrouwen”-uitspraak. Enkele weken geleden zei Dijsselbloem in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat eurolanden hun geld niet moeten verkwisten aan „drank en vrouwen.” Daarop ontstond een storm van kritiek: de voorzitter van de eurogroep had zuidelijke eurolanden en vrouwen beledigd.

Dijsselbloem gaf toe dat zijn woordkeus „ongelukkig” is geweest. „Als ik mensen heb beledigd, dan betreur ik dat. Mijn opmerking was bedoeld voor alle eurolanden. Om een gemeenschap op te bouwen, moeten we ons aan de gezamenlijke begrotingsafspraken houden.”

Sommige afgevaardigden waren niet tevreden. „Schaam u dat u de helft van de Europese bevolking heeft beledigd”, zei Ska Keller van de Groenen. „U ziet vrouwen als objecten.” Het Parlement nam donderdag genoegen met de uitleg van Dijsselbloem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer