Buitenland

May is populairste Britse premier in veertig jaar

De Britse premier Theresa May is de populairste leider sinds eind jaren zeventig van de vorige eeuw. Voor oppositieleider Jeremy Corbyn geldt echter het tegenovergestelde: van alle Labourleiders heeft hij de laagst denkbare populariteit.

Redactie buitenland
28 April 2017 09:25Gewijzigd op 16 November 2020 10:25
Theresa May is de populairste Britse premier sinds eind jaren zeventig. beeld AFP, Anthony Devlin
Theresa May is de populairste Britse premier sinds eind jaren zeventig. beeld AFP, Anthony Devlin

De Daily Telegraph publiceerde donderdag een peiling waaruit bleek dat bijna twee derde van de kiezers premier May ziet als de „meest capabele” premier. Slechts een kwart van de kiezers meent dat Corbyn dit is.

Deze verschillen tussen de premier en de oppositieleider komen boven op alle andere slechte vooruitzichten voor Labour in de aanloop naar de verkiezingen op 8 juni.

Toch was er donderdag ook goed nieuws voor Labour. Deze partij blijkt namelijk volgens een andere peiling de voorkeur te genieten onder kiezers tussen de 18 en de 40 jaar. Maar tot een overwinning zal dit niet leiden.

De meest succesvolle Labourleider uit het verleden, oud-premier Blair, wreef donderdag nog wat extra zout in de wond van zijn partijgenoot door geen ondubbelzinnige steun voor Corbyn uit te spreken. Blair is de laatste weken weer actief in de publiciteit, naar eigen zeggen om een harde brexit tegen te werken. Als Groot-Brittannië uit de interne markt van de EU stapt, „zullen de economische gevolgen voor ons land schadelijk zijn”, aldus de oud-premier.

Eurocommissaris Timmermans zei donderdag dat de 27 EU-landen tijdens de onderhandelingen met Groot-Brittannië vooral verenigd moeten blijven. Hij liet dat weten in de marge van een bijeenkomst van EU-ministers van Europese Zaken die de EU-top van morgen voorbereidt. Daar zullen de leiders de „richtsnoeren” vaststellen, waarmee de Franse onderhandelaar Michel Barnier het gesprek met de Britten aangaat. In die richtlijnen is het „algemene belang” van de 27 achterblijvende lidstaten het uitgangspunt.

De Duitse bondskanselier Merkel waarschuwde de Britten donderdag dat ze na de brexit echt rechten zullen moeten inleveren. „Ik heb het gevoel dat sommige mensen in Groot-Brittannië nog steeds de illusie koesteren dat dit niet zo is.”

Donderdag bleek dat het verplaatsen van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) vanuit Londen prijzig kan worden. Het huurcontract loopt tot 2039 en er is geen opzeggingsclausule. Tot die tijd bedragen de huurkosten bijna 350 miljoen euro, aldus een rapport van het Europees Parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer