Buitenland

Turkije onder loep Raad van Europa

De Raad van Europa legt Turkije onder de loep vanwege de verslechterde mensenrechtensituatie. Ook de haperende rechtsstaat en het functioneren van de democratie komen weer onder toezicht.

ANP
25 April 2017 14:25Gewijzigd op 16 November 2020 10:23
Erdogan. beeld EPA, Tumay Berkin
Erdogan. beeld EPA, Tumay Berkin

Dat heeft de parlementaire vergadering van de in Straatsburg gevestigde organisatie dinsdag besloten. 113 parlementariërs stemden voor en 45 tegen. Turkije rept van een politiek gemotiveerd besluit.

Sinds de verijdelde staatsgreep van vorig jaar heeft de Turkse regering tal van maatregelen genomen die op gespannen voet staan met de Europese waarden die de Raad van Europa verdedigt. De parlementariërs steunden ook een oproep om opgesloten journalisten en activisten vrij te laten.

Turkije stond tot 2004 ook onder ‘volledig toezicht’ van de Raad van Europa. Niet lang nadat dat was afgezwakt naar een lichtere vorm, opende de Europese Unie de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap.

Bij de Raad van Europa, die losstaat van de EU, zijn 47 landen aangesloten, waaronder Rusland en ook Turkije zelf.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet politieke motieven achter het „onrechtvaardige besluit” om het land weer onder toezicht te stellen. Dat laat Turkije „geen andere keus” dan zijn lidmaatschap te heroverwegen. Het departement meldt verder dat Turkije een „solide verdediger is van Europese idealen en waarden”.

Amnesty International ziet het besluit als een „duidelijke en krachtige boodschap aan Ankara dat Turkije zijn aanval op de mensenrechten moet beëindigen”. De mensenrechtenorganisatie is blij dat „alle beschikbare instrumenten” worden ingezet om ervoor te zorgen dat Turkije zijn verplichtingen nakomt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer