Lekker hip: een plantenhanger knopen
Het is ouderwets, want m’n moeder deed het vroeger al: een plantenhanger knopen. En ouderwets wordt vanzelf weer modern. In elke woonwinkel zie je ’m: de macramé plantenhanger. Hij staat al een tijdje op m’n lijstje om te maken. Nooit gedaan op de basisschool, dus voor mij is het vooral een hip ding.
Macramé is een handwerktechniek waarbij je verschillende draden samenknoopt: een variant van kantklossen. Door draden en knopen te wisselen, creëer je een bijzonder patroon. Ik maak in dit voorbeeld een simpele versie, op instapniveau. Maar kijk eens op internet wat een prachtige creaties er te maken zijn. Daar zijn ook makkelijke instructievideo’s te vinden voor diverse knopen.
Als eerste maak ik een eenvoudige versie van een restje Zpaghetti, zo’n bol gerecycled textiel waar je mee kunt haken. Zo eenvoudig dat een kind ’m kan knopen, en door de kleuren staat-ie ook goed op een meidenkamer. Het textiel rekt wel, dus de knopen mogen dicht op elkaar komen, anders zakt de pot te ver naar beneden.
Bij de tweede hanger die ik knoop, een lantaarn, gebruik ik de weitasknoop. Het touw haal ik bij de bouwmarkt voor 8 cent per meter, een koopje. En met wat kleur zijn ze allebei echt anders dan de meeste in de winkel.
Benodigdheden
touw
bloempot of glazen pot
schaar
meetlint
plakband
Aan de slag
Knip 8 stukken touw van een lenge van zo’n 2 meter.
Knoop alle stukken touw aan elkaar: dit is de onderkant van de hanger.
Leg twee strengen naast elkaar, in totaal dus vier sets.
Meet vanuit het midden van de onderkant van de pot tot de zijkant, bijvoorbeeld 3 cm.
Knoop de twee strengen aan elkaar. Deze knoop moet op de hoek onderkant/zijkant van de pot komen: in dit voorbeeld dus op 3 cm afstand van de beginknoop. Herhaal drie keer.
Maak opnieuw sets van twee touwen, maar verspring nu, zodat het een soort netstructuur wordt.
Bepaal naar eigen smaak de tussenruimte tussen de knopen. In het voorbeeld is dat 4 cm.
Knoop de twee strengen weer aan elkaar op een afstand van 4 cm van de vorige knoop. Herhaal drie keer.
Ga door tot de bovenkant van de pot, knoop dan op ruime afstand alle acht touwen bij elkaar en hang op.
Vanaf de bovenkant van de pot kun je sierlijke knopen toevoegen. Bijvoorbeeld de gedraaide weitasknoop. Bedenk wel dat het voorgaande dan met een dubbele draad moet omdat je per streng bij de weitasknoop vier touwen nodig hebt en dat de draden een stuk langer moeten zijn.
Weitasknoop
Leg de middelste twee touwen tegen elkaar aan.
Houd een linker- en een rechtertouw aan. Het linker ligt in een boog óver de middentouwen.
Het rechtertouw gaat rechts van de middendraden over de linkerdraad, daarna ónder de middentouwen door en komt in de lus, de ‘oksel’, van het linkertouw omhoog.
Blijf herhalen tot de reeks zich gaat keren: draai dan het linker- en het rechtertouw om, maar blijf links knopen. Als vanzelf ontstaat de gedraaide weitasknoop.
Door links en rechts af te wisselen, maak je platte weitasknoop.
Knoop alle strengen aan elkaar en hang op.
Touw
Macramé knopen kan alleen met touw dat soepel genoeg is om te knopen, maar dat ook slijtvast is en niet gaat splijten. Op garenxxl.nl is een keur aan touw te krijgen, speciaal geselecteerd om mee te knopen. Van dik tot dun en van wit tot zwart.
Cactus
In een retro plantenhanger hoort een ouderwets plantje: de cactus bijvoorbeeld. Die heeft lekker weinig water nodig dus je kunt ’m best in een trapgat hangen. Hangende vetplanten staan ook leuk in de geknoopte hanger. Een krulvaren of het sprieterige zebragras zijn ook een goede optie.
Keukentextiel
Op zoek naar keukentextiel? De webshop van het Textielmuseum Tilburg heeft een mooie collectie: van kleurrijke grafische theedoeken tot chique jacquard geweven witte tafellakens. Ontwerpers zijn onder meer Viktor en Rolf, Marc Mulders en Studio Job.