Nuon houdt grond na sluiting kolencentrale
Mocht de Hemweg kolencentrale vervroegd sluiten, dan wil Nuon de grond van het terrein in het Westelijk Havengebied in Amsterdam houden. Het bedrijf wil het gebied gebruiken om duurzame warmte op te wekken voor de hoofdstad, bijvoorbeeld met biomassa, zonnepanelen en windenergie. Hierover zijn al gesprekken gaande met het Havenbedrijf Amsterdam.
Dat zei Alexander van Ofwegen, directeur Warmte bij Nuon, donderdag tijdens een persbijeenkomst naar aanleiding van al het stof dat het bod van duurzame energieleverancier Vandebron deed opwaaien. Volgens Van Ofwegen was het bod van een miljoen euro puur gericht op de aanschaf van de grond, ook om van het terrein een nieuwe bestemming te maken voor Amsterdammers. Een onhaalbaar plan, aldus de directeur. „Wij blijven hier sowieso actief.”
Nuon wees het voorstel direct af en wil alleen praten met het nieuwe kabinet over sluiting van de centrale, tegen een bedrag van 55 miljoen euro. Het energiebedrijf deed dit voorstel al vorig jaar aan de overheid, maar de sluiting werd toen op de lange baan geschoven.
Van Ofwegen denkt dat de centrale op zijn vroegst in 2020 kan sluiten en dat de ontmanteling ervan tot 2023 duurt. De Hemweg werd in 1994 geopend en heeft nog een levensduur tot 2034. Door het bod van Vandebron en de daarop volgende crowdfundingactie, voelt de directeur zich naar eigen zeggen gesteund in het voornemen de kolencentrale eerder te sluiten. „De discussie komt nu in een stroomversnelling en wij hopen dat dit in de formatie van een nieuw kabinet zijn beslag krijgt.”
Van de 55 miljoen is 40 miljoen begroot voor een sociale regeling van de tweehonderd werknemers. Het bod van een miljoen kwam bij hen hard aan, vertelde Jan Tang, voorzitter van de ondernemingsraad. „Veel mensen werken hier al veertig jaar of langer, de gemiddelde leeftijd ligt boven de vijftig. Het is heel erg gespecialiseerd werk. Dat het vinden van een andere baan moeilijk gaat worden, is wel duidelijk.” Bovendien is het ook gevaarlijk werk. „Er hoeft maar iemand een fout te maken en de hele centrale kan trippen”, legde Tang uit, die sprak van een „compleet respectloos bod”.