Burgers Benschop willen witte bruggetjes behouden
Benschoppers waren boos. Witte bruggetjes en zogenoemde leuntjes over de wetering in het dorp dreigden te verdwijnen. Een bruine hardhouten vervanger viel niet in de smaak. Burgers en de gemeente slaan nu de handen ineen om de karakteristieke bruggetjes in het dorp te behouden. „Benschop zonder witte bruggetjes is Benschop niet meer.”
Volgens Marco Buitelaar van Het Klankbord Benschop zijn de witte bruggetjes –samen met de karakteristieke boerderijen en het dorpsplein– beeldbepalend voor het dorp. „Destijds werden ze door de bewoners zelf aangelegd om snel van de ene naar de andere kant van de wetering te komen. De stenen bruggetjes waren voor zwaarder verkeer bedoeld, de leuntjes –smalle bruggetjes met maar één leuning– voor fietsers of wandelaars.”
In Benschop zijn zo’n 25 van die bouwwerken, in de hele gemeente Lopik veel meer. Ze worden volgens Buitelaar nog net zo vaak gebruikt als vroeger.
Lang bleven de inwoners eigenaar van de brug en zorgden ze voor het onderhoud. Tijdens de ruilverkaveling, rond 1980, ging het eigendomsrecht van lieverlee over naar de gemeente. De afgelopen periode is er niet zo veel aan het onderhoud van de bruggen gedaan. „Ze zijn niet al te fraai meer, sommige zien er verwaarloosd uit.”
Duurzaam
Reden voor de gemeente Lopik –waar Benschop toe behoort– om vorig jaar een van de bruggen te vervangen. Tot schrik van veel inwoners plaatste de gemeente een bruine hardhouten brug. Dat gebeurde met het oog op de duurzaamheid en om in de toekomst onderhoud uit te sparen, omdat de hardhouten bruggen niet geverfd hoeven te worden. Het waterrijke Lopik telt in totaal zo’n 125 bruggen.
Tijdens een bewonersavond bleek dat de hardhouten variant niet in de smaak valt bij het overgrote deel van de bevolking. „Iedereen was bang dat straks hetzelfde met de andere bruggen zou gebeuren. Benschop zonder witte bruggetjes is geen Benschop meer”, vindt Buitelaar. „Schrijver Herman de Man woonde ooit in ons dorp en beschreef Benschop als een „prachtig buurtschap met een leger aan witte bruggen en leuntjes.” Dat beeld mogen we niet verloren laten gaan.”
Vandaar dat Het Klankbord Benschop in actie kwam en contact zocht met het gemeentebestuur. In overleg met het college ontstond er een burgerinitiatief dat ertoe moet leiden dat de nieuwe bruggen –binnenkort worden nog ten minste twee exemplaren vervangen– worden voorzien van witte leuningen en de bestaande bruggen en leuntjes in de huidige staat worden behouden. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de constructie en levert materialen zoals verf; de bewoners zorgen voor het schoonmaken en verven van de leuningen.
Adopteren
Het enthousiasme bij de inwoners is groot, constateert Buitelaar. „Het mooie is dat ook ondernemers meedoen. Zij adopteren bruggen die bij hun bedrijf in de buurt liggen. Inwoners melden zich aan om de bruggen schoon te maken en te schilderen. Het is het mooist als dit een doorlopend proces wordt en elke brug regelmatig onder handen wordt genomen”, aldus Buitelaar, die als bruggenambassadeur zo veel mogelijk bedrijven en vrijwilligers voor een klus probeert warm te maken.
De gemeente Lopik is positief over het burgerinitiatief. „Wij hechten aan duurzaamheid, maar we doen graag concessies omdat de inwoners meedoen aan dit project. We vinden het heel belangrijk dat inwoners verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leefomgeving”, liet wethouder Spelt bij de aftrap van het initiatief weten. Buitelaar gaat daar graag mee aan de slag. „Die mooie witte bruggen zijn een verrijking voor ons dorp.”