Politiek gekissebis rond koopzondag Veenendaal
In Veenendaal worden dit jaar vooralsnog niet meer dan vijf koopzondagen gehouden. De gemeenteraad verwierp woensdagavond moties van Lokaal Veenendaal voor een zesde koopzondag of een zevende buitenevenement op zondag.
Zes fracties hadden om een spoeddebat gevraagd nadat vorige week bekend werd dat Winkelstad Veenendaal, de belangenorganisatie van ondernemers in het centrum van Veenendaal, de voor 30 april geplande koopzondag had geannuleerd.
In juni vorig jaar besloot de gemeenteraad winkels in Veenendaal gedurende een jaar bij wijze van proef toe te staan op zondag geopend te zijn als er een buitenevenement plaatsheeft. Het gemeentelijk evenementenbeleid heeft het aantal buitenevenementen op zondag begrensd op zes, zodat er op maximaal zes zondagen per jaar een koopzondag kan worden gehouden.
Aanleiding voor de hernieuwde discussie was de jaarlijkse kermis die eind maart, begin april werd gehouden. Daarmee waren twee zondagen gemoeid. SGP-fractievoorzitter Both stelde begin april in een overleg met een ambtenaar over een ander onderwerp een terloopse vraag hoe met het oog op de koopzondagen zou worden omgegaan met de twee „kermiszondagen.”
In reactie stelden burgemeester Kolff (VVD) en de betrokken wethouders van VVD en D66 dat niet zou worden afgeweken van het door de gemeenteraad vastgestelde maximum van zes buitenevenementen op zondag. De kermis telt volgens hen voor twee buitenevenementen. Op beide kermiszondagen had een koopzondag gehouden mogen worden.
Toen Winkelstad Veenendaal hiermee werd geconfronteerd, liet het de koopzondag in april vervallen, ook omdat daarvoor nog geen evenement gepland stond.
Lokaal Veenendaal wees erop dat de zes data voor koopzondagen voor dit jaar eind 2016 in overleg met de gemeente waren vastgesteld. De partij wilde daarom met twee moties alsnog de zesde koopzondag mogelijk maken. „Dat is tussentijds de spelregels veranderen”, vond ChristenUniewoordvoerder Van Braak.
Volgens een van de moties zou Winkelstad Veenendaal alsnog in staat gesteld moeten worden om dit jaar die zesde koopzondag te organiseren rond de jaarlijkse wielerronde, of als die niet doorgaat enig ander evenement.
VVD en D66 wilden daar wel in meegaan omdat het aantal koopzondagen tot de afgesproken zes beperkt blijft. De motie werd verworpen met zestien stemmen voor en zeventien tegen. „Er is geen evenement vervallen, dus valt er niets te compenseren”, meende SP-raadslid Breur.
De resterende koopzondagen staan gepland voor mei, juni, september en december (vlak voor Kerst).