Buitenland

Homohuwelijken geregistreerd in VS

NEW YORK - Honderden lesbische en homoparen vervoegden zich maandag bij de stadhuizen van Boston en andere gemeenten in de Amerikaanse staat Massachusetts om gebruik te maken van de eerste mogelijkheid in de VS om hun verbintenis als huwelijk te laten registreren. Hier en daar waren kleine demonstraties van tegenstanders van het homohuwelijk, maar verder verliep alles rustig.

Van onze correspondent
18 May 2004 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

Het hooggerechtshof van Massachusetts gaf het parlement vorig jaar november opdracht om het homohuwelijk te legaliseren. Dat diende te gebeuren vanaf de 17e mei. Het parlement besloot echter tot het tegendeel, namelijk tot een grondwetswijziging voor Massachusetts waardoor het homohuwelijk nadrukkelijk wordt verboden. Deze wijziging moet echter nog tweemaal door het parlement en kan uiterlijk pas in 2006 in werking treden. Tot die tijd voegt Massachusetts zich dus bij het kleine groepje landen of provincies waar mensen van dezelfde sekse een huwelijk kunnen sluiten.In Europa zijn dat Nederland en België. Op het Noord-Amerikaanse continent zijn dat de Canadese provincies British Columbia, Ontario en Quebec. President Bush benadrukte maandag nog eens dat hij tegen het homohuwelijk is. Vorig jaar stelde hij een federale grondwetswijziging voor, maar er zit weinig schot in dat voorstel. In 39 van de 50 Amerikaanse staten wordt het huwelijk nadrukkelijk gedefinieerd als een verbintenis tussen een vrouw en een man. In deze staten heeft men geen behoefte aan een federale grondwetswijziging. Verschillende Republikeinse partijgenoten van Bush vinden bovendien dat deze zaak geregeld moet worden op het niveau van de staten en dat het federale Washington zich daar niet mee moet bemoeien.

Massachusetts’ Republikeinse gouverneur Mitt Romney heeft erop gewezen dat een wet uit 1913 mensen uit andere Amerikaanse staten verbiedt om in Massachusetts te trouwen. Het gaat hier overigens om een wet die bedoeld was om huwelijken tussen zwarten en blanken te verbieden voor mensen die uit staten kwamen waar dat nog was verboden. Vier gemeenten trokken zich maandag niets aan van dit verbod. „Het doet er niet toe waar je vandaan komt. Als je deze papieren correct en naar waarheid invult, kun je hier trouwen”, aldus burgemeester Joseph Curtatone van het stadje Somerville, even boven Boston, maandag tegenover een kleine trouwlustige groep waarvan verschillende paren uit andere staten kwamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer