Consument

Warm buiten zitten in de kou

Buiten leven heeft z’n charmes. Maar in het Nederlandse klimaat betekent het ook vaak: kleumen. Drie energiezuinige manieren om er warmpjes bij te zitten.

Geertje Bikker-Otten
7 April 2017 21:31Gewijzigd op 16 November 2020 10:15
beeld iStock
beeld iStock

„We stoken niet voor de vogeltjes” wordt wel gezegd als iemand een deur of een raam wagenwijd open laat staan terwijl ondertussen de kachel of de radiatoren staan te loeien. Terrasheaters en houtvuurtjes roepen soms eenzelfde associatie op. De meeste hitte verdwijnt in het luchtledige, zonder dat je er als omstander veel baat bij hebt. Je hoofd wordt warm maar je voeten blijven koud. Of je rug gaat gloeien terwijl de punt van je neus nog ijzig aanvoelt.

1 Als je graag lang buiten blijft zitten, zijn (fleece)dekens een uitkomst. Sla er een om je schouders en een om je benen en je houdt je de avondkou wel even van het lijf. Het voordeel van fleece is dat je het gemakkelijk kunt wassen. Toegegeven: in dekentjes gehulde mensen zien er al snel wat sloom uit. Maar inmiddels lijkt het niettemin maatschappelijk geaccepteerd. Zie de dekens die op sommige terrassen voor de komende en gaande gasten klaarliggen.

2 Warm zitten kan ook op een minder in het oog lopende manier met een oplaadbaar warmtekussen. Die worden bijvoorbeeld op de markt gebracht onder de naam Stoov. Een aantal horeca-ondernemers is hiermee al aan het experimenteren geslagen. De aanbieder denkt dat deze kussens ook goed toepasbaar zijn in –moeilijk te verwarmen– kerken. Een variant op de traditionele stoof, zeg maar. Een kussen verbruikt ongeveer 12 watt per uur. De eenvoudigste versie kost 109 euro.

3 Handen- en voetenwarmers zijn gebaseerd op het idee dat je je comfortabel(er) voelt als je handen en voeten maar warm zijn. Handenwarmers kun je voor een paar euro bij de drogist kopen. Sommige kun je hergebruiken, andere kunnen als ze hun warmte hebben afgegeven bij het restafval. Er zijn als variatie op dit thema ook zooltjes verkrijgbaar die warm worden als ze aan de lucht worden blootgesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer