Consument

Van bedbodem naar opruimbord

Benodigdheden

31 March 2017 16:48Gewijzigd op 16 November 2020 10:12
Maak je eigen opruimbord voor tuingereedschappen. beeld RD
Maak je eigen opruimbord voor tuingereedschappen. beeld RD

_ hardboard bedbodem met gaatjes

_ latjes, dikte ongeveer 5 mm

_ houtlijm

_ grondverf en verf

_ nietmachine, nietjes 10 mm

_ bouten en moeren, doorsnede 5 mm, lengte 20 mm

_ stukje schuurpapier

_ sluitring, doorsnede 5 mm

_ tiewraps

_ wasknijpers

_ zinken emmertjes

Werkwijze

Zaag de bedbodem op de gewenste maat. Precies doormidden krijg je twee platen van 90 cm x 100 cm.

Schilder de bedbodem met grondverf, eventueel geef je ’m daarna nog een kleur. Een roller werkt lekker snel, met de kwast kan ook. Volgelopen gaatjes even openmaken met een wattenstokje.

Zaag de latjes in verstek; een verstekbakje is een handig hulpmiddel. Twee latjes van 90 cm, twee van 100 cm; schuur de zaagranden.

Smeer de latjes in met houtlijm, laat ze een paar minuten liggen en plak ze dan op de hardboard plaat. Keer om en niet ze vast. Bij gebrek aan een nietmachine kun je ook met schroefjes werken. Bedenk wel dat de kortste schroefjes 12 mm zijn, zorg dan dat de latjes de juiste dikte hebben.

Schilder de latjes, of laat ze blank.

Als je het opruimbord buiten hangt, lak dan zowel de plaat als de latjes. Handiger is om ’m onder een afdakje te hangen of in de schuur.

Pak je tuingereedschap erbij en deel het bord in.

Leg een sluitring tegen de achterkant, doe het boutje erdoor en zet aan de voorkant vast met een moertje. Klaar is het ophanghaakje.

Haal de tiewrap door het gaatje van de knijper en door twee gaatjes in het bord, sluit aan de achterkant en knip de einden af.

Boor een gaatje in de emmertjes, en zet ze vast met een sluitring, boutje en moertje.

Hang het bord met schroeven aan de muur, of met ijzerdraad aan een schutting.

Metamorfose van een bedbodem

De garage, de schuur, het tuinhuis: dat zijn de plekken waar het een rommel mág zijn, toch? Bij mij in elk geval wel, maar praktisch zijn die rondslingerende spullen niet. Daarom maak ik een opruimbord voor allerlei stukken tuingereedschap.

Met een bedbodem van hardboard, een beetje verf, latjes en wat nietjes kom je een heel eind. Van een bedbodem maak je makkelijk twee borden, dus het is een leuk klusje om samen met de buurvrouw te doen. Voordelig in de materiaalkosten, want mocht je zo’n oude bedbodem niet hebben staan: je koopt ’m voor twee tientjes bij de bouwmarkt.

Kleur geeft fleur. Ik denk het mezelf makkelijk te maken door de hardboard plaat te spuiten, dat gaat lekker snel en de gaatjes lopen niet vol. Helaas hecht de spuitverf niet en lijkt-ie als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Wellicht dat het wel lukt als je de plaat eerst met een primer bewerkt.

Gelukkig heb ik nog een potje witte MDF-grondverf in de schuur, en die verf doet het prima op hardboard. En met die gaatjes valt het wel mee. Overigens, ik wist het, bij schilderen hoort grondverf.

De latjes laat ik blank, maar een kleurtje staat vast ook leuk. De haakjes zijn bouten van 20 millimeter, vastgemaakt met een sluitring aan de achterkant en een moertje aan de voorkant. De sluitring maakt de draagkracht nog wat groter. De knijpers maak ik vast met tiewraps.

Voortaan slingert hier geen harkje meer los rond.

Eetbare bloemen

Bloemen eten? Jazeker, lekker fleurig in je salade of als finishing touch op je taart. In sommige biologische winkels kun je ze in het seizoen kant-en-klaar kopen. Maar zelf zaaien is nog veel leuker. Op de blog mooiemoestuin.nl vind je onder het kopje ”Tuin overig” een uitgebreid overzicht van eetbare bloemen. Van de paarse bloem van bieslook tot een lijst met giftige plantjes, die je dus niet moet eten.

Containerombouw

Afval scheiden levert een reeks containers op. In sommige gemeenten staan er bij de inwoners inmiddels vier in de tuin. Om je terras toch een beetje gezellig te houden is een containerombouw een mooie oplossing. Op blokhut.com kun je kiezen uit verschillende afmetingen. Zelf maken kan natuurlijk ook, met een paar oude schuttingdelen en wat scharnieren moet het lukken.

Botanische tuin

Het ”Botanische tuin kleurboek” van Maria Trolle is een mooie aanvulling in het land van kleurboeken voor volwassenen. Pagina’s vol met weelderige tuinen, sommige gedrukt op zwart papier waardoor de kleuren mooi uitkomen. Het boek heeft een kartonnen kaft en een goudkleurige linnen, telt 96 bladzijden en kost 15 euro.

Meer over
Creatief

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer