Buitenland

Demonstraties in Moldavië houden aan

In de Moldavische hoofdstad Chisinau hebben zondag ongeveer 80.000 demonstranten het aftreden van de communistische regering geëist en die ervan beschuldigd de voormalige sovjetrepubliek onder Russisch gezag te willen plaatsen.

AP
25 February 2002 08:19Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

De demonstranten zwaaiden met vlaggen van de Europese Unie en ageerden tegen de „dienaars van Rusland” in de regering die bezig zouden zijn met een „russificatie” van Moldavië. De regering van president Vladimir Voronin heeft de demonstraties die de afgelopen zes weken vrijwel dagelijks worden gehouden, illegaal genoemd en de christen-democratische partij (PCDP) die ze organiseert beschuldigd van het creëren van sociale onrust in het land.

De PCDP is een fel tegenstander van plannen van de regering-Voronin om Russisch als tweede taal in te voeren en het verplicht opnemen van Russisch in het curriculum van scholen, een plan dat onder druk van de aanhoudende protesten overigens al weer is ingetrokken. Vorige week trokken ook duizenden middelbare scholieren en studenten de straat op om te protesteren tegen de regering die opdracht had gegeven om in geschiedenisboeken op te nemen dat Moldaviërs geen Roemenen zijn, maar van Slavische afstamming zijn.

Moldavië maakte tot 1940 deel uit van Roemenië maar werd in dat jaar door een sovjetrussisch pact met nazi-Duitsland door de Sovjet-Unie geannexeerd. In 1991 werd Moldavië een onafhankelijke republiek. Er heerst echter grote verdeeldheid onder het etnisch-Russische deel van de bevolking en het bevolkingsdeel met een Roemeense achtergrond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer