Consument

Lenen of huren

Nuttige apparaten hoef je niet per se zelf te hebben. Huren kan een voordelig alternatief zijn. Of lenen, natuurlijk.

Geertje Bikker-Otten
31 March 2017 15:37Gewijzigd op 16 November 2020 10:11
beeld iStock
beeld iStock

De schuur of het huis volstouwen met handige apparaten is een kostbare aangelegenheid. Zeker als je er in de praktijk maar weinig gebruik van maakt.

Dat geldt welbeschouwd voor best veel spullen. Grote kans dat je de tegels van het terras maximaal één keer per jaar met de hogedrukspuit te lijf gaat. Verfbranders, wafelijzers, klopboren, behangafstomers en terrasverwarmers worden in een gemiddeld huishouden ook zeker niet wekelijks van stal gehaald.

In een vlaag van wereldverbeteringsromantiek denk je weleens dat het veel handiger en ook minder milieubelastend zou zijn om dergelijke zaken in een voor de hele straat toegankelijk schuurtje op te slaan, zodat iedereen er naar wens gebruik van kan maken. Misschien gebeurt dat ook wel, her en der, met familie en buren.

Maar ja, hoe doe je dat met de kosten? En wat als er iets breekt of scheurt? Altijd lastige zaken als je informeel dingen van elkaar leent.

Wat risico’s betreft: spullen die je via een platform als Peerby aan andere particulieren uitleent, zijn verzekerd. Maar het nadeel van dergelijke websites waar mensen hun spullen aanbieden om met anderen te delen, is dat je niet goed weet met wie je te maken hebt. En dat je er vaak voor op pad moet, omdat het aanbod nog beperkt is. Peerby heeft inmiddels ook een verhuurpoot, Peerby Go, maar die is alleen in een aantal grotere steden beschikbaar.

Misschien is het zeker bij duurdere spullen toch wel prettiger om ze te huren bij een bedrijf. Al is dat dan wat duurder. Bij de bouwmarkt ligt werkelijk bijna alles: van waterbedpompen tot tapijttrekkers. En vanaf 20 euro kun je al een dag met een hogedrukspuit aan de slag.

Huishoudelijke apparaten die je regelmatig gebruikt, kun je trouwens beter niet huren, berekende de Consumentenbond recent. Dat lijkt als je eraan begint misschien aantrekkelijk, omdat je in eerste instantie betrekkelijk weinig geld kwijt bent. Maar in de loop der jaren tikt dat behoorlijk aan en ben je er vaak wel vijf tot zeven keer duurder mee uit.

En duurzaam is het ook al niet, in ieder geval niet duurzamer dan het kopen van een wasmachine of droger. In dat geval is de leverancier verplicht om het oude apparaat in te nemen en aan te bieden voor recycling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer