Amsterdamse beurs boekt kleine winst
De Amsterdamse beurs is donderdag met een kleine plus gesloten. Beleggers deden het zonder groot richtinggevend nieuws rustig aan, al werd even opgeveerd door de stijgende olieprijzen. Funderingsbouwer Sif was op het Damrak opnieuw de gebeten hond na een negatief analistenrapport. Elders in Europa lieten de belangrijkste beursgraadmeters een wisselend beeld zien.
De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 515,73 punten. De MidKap steeg ook 0,5 procent tot 740,37 punten. In Frankfurt en Parijs waren plussen te zien van 0,4 procent, maar Londen verloor 0,1 procent.
Funderingsspecialist Sif ging, na het flinke verlies van een dag eerder vanwege teleurstellende vooruitzichten, opnieuw in de uitverkoop. Het aandeel ging bij de kleinere fondsen 5,5 procent omlaag na een adviesverlaging door HSBC.
In de AEX was staalgigant ArcelorMittal de sterkste stijger met een winst van 2,3 procent. Ook chemiebedrijf DSM en digitaal beveiliger Vopak waren bovenin te vinden met winsten tot 1,3 procent. Oliebedrijf Shell dikte 0,5 procent aan. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco was de grootste daler in de hoofdindex met een min van 0,8 procent.
In de MidKap stond chiptoeleverancier ASMI bij de sterkste stijgers met een plus van 1,4 procent. Theodoor Gilissen verhoogde het koersdoel voor het aandeel. Arcadis deed het bij de middelgrote fondsen met 3 procent winst het beste.
In Londen ging beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) 0,9 procent omhoog. LSE kondigde aan voor omgerekend ruim 230 miljoen euro eigen aandelen te gaan inkopen. Woensdag verbood de Europese Commissie de geplande fusie van LSE met Deutsche Börse.
Kledingverkoper Hennes & Mauritz (H&M) leverde in Stockholm 4,2 procent in. H&M kwam met cijfers en waarschuwde voor hogere kosten. Verder kondigde het Zweedse bedrijf aan een nieuwe winkelformule in de markt te gaan zetten.
De euro noteerde 1,0727 dollar, tegen 1,0854 dollar aan het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 50,36 dollar en Brentolie werd 1,1 procent duurder op 52,98 dollar per vat.