Binnenland

„Homobeleid Diemen ook kans voor andere groepen”

Hij was op een basisschool waar ruim de helft van de klas toegaf ”homo” als scheldwoord te gebruiken. Genoeg reden voor wethouder Klaasse om zijn gemeente, Diemen, te laten toetreden tot de ”Regenbooggemeenten”. „Homo’s en lesbiennes moeten zich veilig voelen én mogen zichtbaar zijn.”

Evert van Dijkhuizen
29 March 2017 15:35Gewijzigd op 16 November 2020 10:10
Klaasse. beeld gemeente Diemen
Klaasse. beeld gemeente Diemen

De gemeenteraad van Diemen zette vorige week unaniem zijn handtekening onder het Regenboogakkoord. Ook de enige christelijke partij, het CDA, stemde voor. Verantwoordelijk D66-wethouder Jeroen Klaasse is blij met het akkoord, dat sterk wordt gepromoot door het COC, de landelijke homolobbyclub.

Waarom vindt u extra aandacht voor homo’s belangrijk?

„We hebben als gemeente zelf het gesprek met de doelgroep, lhbt’ers, gezocht: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Onze vraag was: Waar lopen deze mensen tegenaan? Er ging voor mij, als niet-lhbt’er, een wereld open. Ik sprak mensen die vanwege hun seksuele geaardheid gepest worden in de buurt, op hun werk. In verzorgingshuizen komt het voor dat medewerkers een homoseksuele oudere niet willen wassen. Ik was op een basisschool waar ruim de helft van de klas toegaf ”homo” als scheldwoord te gebruiken.”

Wat deed u met deze voorvallen?

„We hebben mensen uit de doelgroep gevraagd met ons na te denken over nieuwe initiatieven. Dat leverde vijftien tot twintig reacties op. Zo werd voorgesteld om maandelijks een ontmoetingsbijeenkomst voor lhbt’ers in het plaatselijke theater te houden. Eind oktober was de eerste bijeenkomst: Pink Diemen. Ook hebben we samen een nota opgesteld die vol staat met maatregelen en voornemens om de emancipatie en veiligheid van lhbt’ers te bevorderen en hun zichtbaarheid in de samenleving te vergroten.”

Noemt u eens een paar voorbeelden?

„De aanpak van geweld, samen met de politie, tegen lhbt’ers. Het aanpassen van gemeentelijke folders, waarin niet langer wordt gesproken over bruid en bruidegom, maar van een partner naar keuze. De invoering van het roze keurmerk voor verzorgingshuizen, omdat homoseksuele ouderen vaak weer teruggaan in de kast; ze hebben geen zin in discussies over hun geaardheid. We gaan in gesprek met sportverenigingen, basisscholen, de Marokkaanse vereniging, kerken en belangenorganisaties voor homo’s. Verder hijsen we vijf keer per jaar de Regenboogvlag, op voor lhbt’ers belangrijke dagen.”

Wat kost het u als gemeente?

„De eerste groep grote Regenbooggemeenten kreeg 10.000 euro van minister Bussemaker van Onderwijs. Dat bedrag krijgen wij als kleine gemeente niet. We investeren zelf hooguit enkele duizenden euro’s per jaar, onder meer aan subsidie voor Pink Diemen.”

Is de situatie in Diemen ten aanzien van lhbt’ers representatief voor Nederland?

„Diemen, in de nabijheid van Amsterdam, is redelijk vooruitstrevend. Toch hebben er incidenten plaats. Vooral onder Marokkaanse jongens is de tolerantie ten aanzien van lhbt’ers minder.”

Diemen is de 46e gemeente die zich aansluit bij het Regenboogakkoord. Er zijn in totaal bijna 400 gemeenten…

„Het heeft er inderdaad veel van weg dat het grootste deel van de gemeenten meer aandacht voor lhbt’ers nog niet als prioriteit ziet. Misschien had minister Bussemaker zich niet alleen op grote gemeenten moeten richten, maar ook op de kleine, om het draagvlak te verbreden.”

Er zijn meer doelgroepen die extra aandacht goed kunnen gebruiken: armen, zieken, ouderen, gehandicapten.

„Diemen voert een ruimhartig armoedebeleid en maakt veel werk van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de WMO, om slechts twee dingen te noemen. De genoemde doelgroepen zijn al jaar en dag bij ons in beeld. Maar misschien is het Regenboogakkoord een mooie proeftuin voor andere doelgroepen, zoals etnische en religieuze minderheden, om nog meer recht te doen aan de diversiteit in de samenleving.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer