Israël wil grens tussen Egypte en Gaza dichttimmeren
Israël wil de grensregio tussen Egypte en het zuiden van de Gazastrook volledig dichtimmeren en deels platwalsen. De minister van Defensie Shaul Mofaz kondigde zondag een „nieuwe realiteit" aan in de grensstrook. Legerleider Moshe Yaalon stelde op zijn beurt een keihard en uitgebreid optreden tegen militante Palestijnen en de verdere destructie van honderden Palestijnse gebouwen in het vooruitzicht.
De panden moeten plek maken voor uitbreiding van een veiligheidscorridor. Volgens een verslaggever van de BBC hebben talrijke Palestijnen in de regio hun bezittingen al ingepakt en hun huizen verlaten uit vrees voor mogelijk oprukkende Israëlische bulldozers.
De maatregelen van Israël in de Gaza zijn onder meer gericht op het voorkomen van wapensmokkel aan de grens met Egypte. Premier Sharon heeft volgens Israëlische media Caïro gevraagd om assistentie om de smokkel tegen te gaan. De eerste minister van de joodse staat is voor dat doel zelfs bereid om, in afwijking van bestaande afspraken, meer Egyptische militairen nabij de Gazastrook te dulden.
Het Israëlische Hooggerechtshof gaf zondag groen licht voor verdere destructie van huizen. Het hof schrapte het tijdelijke verbod op de sloop van huizen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Rafah. Het verwierp daarmee een verlenging van het verbod, waarom Palestijnse groepen hadden gevraagd.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Powell keerde zich zondag tegen verdere verwoesting van Palestijnse bezittingen. De baas van de Verenigde Naties, Kofi Annan, repte van overtreding van internationaal recht door de Israëlische regering.
Het hof gaf het leger nadrukkelijk toestemming om huizen af te breken „naar operationele behoefte" of als het leger meent dat het leven van soldaten in gevaar zou komen. Zaterdag had het hof de strijdkrachten nog een tijdelijk verbod op de sloopwerkzaamheden opgelegd.
Een advocaat van de Palestijnen zei te hopen dat er nu minder huizen worden afgebroken, omdat het hof voorwaarden aan de verwoesting heeft gesteld. Maar kolonel Rinsky, plaatsvervangend commandant van de Israëlische brigade in de Gazastrook, zei dat het leger doorgaat met slopen zonder waarschuwing vooraf zolang er gevaar dreigt voor de militairen.
Volgens de VN–organisatie belast met hulp aan Palestijnen (Unrwa) heeft het Israëlische leger de afgelopen dagen meer dan tachtig gebouwen in Rafah gesloopt. Daardoor zijn ongeveer 1100 mensen dakloos geworden. Het leger, dat de afgelopen dagen dertien militairen verloor in de strook, zegt dat militante Palestijnen de toch al deels verlaten huizen gebruikten om Israëlische militairen te beschieten.
Sharon legde uit dat de opgevoerde militaire activiteiten in de Gazastrook passen in zijn plan om er alle joodse nederzettingen te ontmantelen. Deze plannen, afgewezen door de partij van Sharon maar niet van tafel, voorzien weliswaar in een vertrek van de kolonisten, maar evenzeer in een vooralsnog blijvende Israëlische militaire controle van de land– en zeegrenzen van de strook.
De Palestijnse president Yasser Arafat noemde zondag in een reactie de destructie van de huizen en gebouwen in de Gazastrook een „wrede voortzetting van Israëls campagne van agressie tegen ons volk, onze steden en onze heilige christelijke en islamitische plaatsen".
Arafat sprak zondag ook met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bot. Die sprak de hoop uit dat tijdens het komende Nederlandse voorzitterschap van de EU er een hervatting kan komen van het volledig vastgelopen vredesproces in het Midden–Oosten.