Economie

Hele eurozone over op nieuwe munt

Komende donderdag, om middernacht, schakelt de hele eurozone over op de euro. De negen landen die nu nog hun nationale munteenheid hanteren naast de Europese valuta, gebruiken dan alleen nog maar de euro.

AFP/RTR
25 February 2002 07:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Nederland begroef zijn gulden op 27 januari. Ierland nam op 9 februari afscheid van zijn punt en de Fransen zetten op 17 februari hun franc bij het huisvuil. Na 28 maart is de euro de enige muntsoort die in de zak zit van de 304 miljoen inwoners van de twaalf eurolanden.

Ze hebben er twee maanden aan kunnen wennen. Er is het nodige over gemopperd, maar de overgang, de grootste op geldgebied in de geschiedenis, is soepel verlopen. Chaos is uitgebleven en afgezien van hier en daar een roofoverval, heeft de invoering van de euro niet geleid tot meer criminaliteit.

De tegenstanders van de euro worden steeds kleiner in aantal. In Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken, die ervoor hebben gekozen de euro voorlopig links te laten liggen, komen er steeds meer voorstanders. Zo wil in Zweden 58 procent van de bevolking de euro wel hebben. Het aantal tegenstanders, 37 procent van de Zweedse bevolking, is nog nooit zo klein geweest als op het ogenblik.

De consument heeft wel zien gebeuren wat hij vreesde. Met de komst van de euro zijn de prijzen, onder meer door afronding naar boven, omhoog gegaan. Van officiële zijde wordt steeds gezegd dat de invloed van de komst van de Europese munteenheid op de prijzen moeilijk is na te gaan, of zelfs helemaal niet merkbaar is.

Feit is dat de inflatie in de eurozone in januari is opgelopen tot 2,5 procent. In december was dat nog 2,1 procent. Het Europese bureau voor de statistiek zegt dat de stijging het gevolg is van seizoensinvloeden, zoals het duurder worden van groenten, en van reguliere prijsverhogingen die altijd op 1 januari ingaan.

De euro moet leiden tot meer economische eenheid in Europa. Tot nu toe is dat nog niet gelukt. Duitsland, de grootste economie van de Europese Unie, ontsnapte kortgeleden aan een officiële waarschuwing van Brussel dat zijn begrotingstekort te hard oploopt.

Ook is de koers van de euro tegenover de dollar volgens menigeen te veel naar beneden gegaan. Dat brengt veel Europese functionarissen ertoe bij herhaling te zeggen dat de euro de potentie heeft om in koers te stijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer