Kostbare band heeft goed plekje nodig
Op matrixborden langs de snelweg laat Rijkswaterstaat het automobilisten de laatste weken weten: ”Zomertijd = zomerband”. De zomertijd, die zondag ingaat, brengt de jaarlijkse bandenwissel mee voor mensen die gekozen hebben voor winterbanden. Maar waar laat je dat kostbare rubber de komende maanden?
Zodra de temperatuur overdag boven de 7 graden Celsius uitkomt, is het verstandig de winterbanden te vervangen door zomerrubber. Het relatief zachte profiel van een winterband slijt bij hogere temperaturen namelijk extra snel. En dat is jammer, want dat verkort de levensduur enorm. Daarnaast gaat de rolweerstand met sprongen omhoog, wat extra brandstofverbruik tot gevolg heeft. Niet te lang wachten dus met die wissel.
Duur
De eenvoudigste, maar ook vrij dure optie voor de opslag van winterbanden is ze in bewaring te geven bij de garage of het bandenwisselcentrum. Voor een paar tientjes ligt het rubber –al dan niet inclusief velgen– goed opgeslagen te wachten op het volgende winterseizoen.
Toch kan het ook prima thuis, maar dan zijn er wel een paar belangrijke aandachtspunten om deze relatief dure onderdelen te bewaren.
De plek
Leg banden nooit buiten. In het rubber van een band zit olie, die zo goed mogelijk bewaard moet blijven om uitdroging te voorkomen. De plaats van opslag moet dus zon- en vochtvrij zijn.
Vaak is een kruipruimte of een droge schuur een prima plaats, mits de temperatuur in de zomer niet te hoog oploopt.
De inspectie
De bandenwissel is een ideaal moment om de banden aan een grondige inspectie te onderwerpen. Haal steentjes tussen het loopvlak vandaan en meet de diepte van het profiel.
Zo is eenvoudig vast te stellen of de banden nog een seizoen meekunnen of dat vervanging nodig is. Schuin afgesleten banden wijzen erop dat de auto opnieuw uitgelijnd moet worden, een actie waarbij de monteur de wielen weer exact recht zet.
De behandeling
Voordat de banden definitief onder het plastic gaan, is het belangrijk ze met water schoon te spoelen. Op winterbanden kunnen nog sporen van strooizout zitten. Blijft dat aanwezig, dan is de kans op uitdroging extra groot.
Zorg er wel voor dat de banden goed opgedroogd zijn voordat ze opgeslagen worden. Ook is het raadzaam de druk in de band te verlagen tot ongeveer 1 bar.
De positie
Als de banden nog om de velg zitten, zijn ze prima op elkaar te stapelen. De rubberdelen mogen elkaar niet raken. Leg er dus een stuk karton of plastic tussen.
Nog beter is het om elke band in een hoes of een stuk plastic te verpakken. Er zijn zogeheten velgenbomen te koop: een stalen buis, soms op een karretje gemonteerd, die precies in het gat van de velg past. Losse banden blijven het best bewaard als ze staan, het liefst in een rek. Draai ze wel regelmatig een kwartslag om platte vlakken in het rubber te voorkomen.